Annons
Nyheter

Neumann prisas för sånger om Näset

Svensk-danske artisten Mikael Neumann, med sommarviste i Ljunghusen, får kulturföreningen Callunas kulturpenning för 2003 för sin platta "Sånger från Näset".
Nyheter • Publicerad 23 februari 2004

Kulturpenningen, bestående av ett diplom samt en check på 5 000 kronor, får Mikael Neumann vid Callunas årsmöte den 18 mars på EFS. Cd:n "Sånger från Näset" är enligt föreningen "en resa i tiden, med ursprung i de visor och dikter som inspirerat människor att lovsjunga Ljungen och dess storslagna natur och atmosfär". Denna Neumanns kulturinsats har, enligt Calluna, givit människor kunskaper om Ljungen på ett annorlunda sätt. När Allehanda intervjuade Mikael Neumann om hans senaste skivprojekt i somras, sa han bland annat så här: - Jag har gett ut ett 30-tal plattor genom åren, men aldrig jobbat så mycket med en skiva som "Sånger från Näset". Men det har varit ett lustprojekt, ända från start. Jag har aldrig förut haft sådan kärlek och känsla för något jag skrivit. Samtidigt har Calluna instiftat ett helt nytt ungdomskulturstipendium, som också delas ut på årsmötet. Sju ansökningar från såväl ungdomar som satsat på teater som körsång, squash, musik, truppgymnastik eller isdans kom in. Stipendiet, som är på 15 000 kronor, delas på två ungdomar som råkar ha samma förnamn: saxofonisten Sebastian Gustafsson och squashspelaren Sebastian Victor. Sebastian Gustafsson är född 1985 och går tredje året på estetiska linjen på Sundsgymnasiet. Föreningen ser honom som "en mångsidig musikalisk begåvning som genom mycket hårt arbete hunnit bli skicklig instrumentalist och dessutom en tillgång i ensemblespel". Sebastian Victor är född 1987 och går på nystartade Squashgymnasiet på Malmö Latinskola. En "framstående tävlingsmänniska", konstaterar Calluna, och som squashspelare "har han trots sin ålder uppnått hög Europaklass." Callunas styrelse har dessutom beslutat dela ut en tredje belöning. Herrlagets SM-trupp inom Kämpinge Gymnastikförening får 10 000 kronor för att de "med okuvlig träningsvilja och kämpaglöd nått oanade höjder, dessutom utgör ungdomarna ett föredöme för all unga gymnaster i föreningen". Kämpinge GF får påpassligt pengarna på lördag den 28 februari, då man inviger sin nya hall Kämpingehallen vid Sandeplanskolan Höllviken.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons