Annons
Nyheter

Naturreservat vid Foteviken

Foteviksområdet längs södra Öresund blir naturreservat. Men beslutet innebär flera lättnader i bestämmelserna jämfört med det ursprungliga förslaget.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2011
Foto: Torbjörn Carlson

I fyra år har länsstyrelsen planerat för bildandet av naturreservatet, som sträcker sig från Klagshamns udde i norr till Lilla Hammars näs i söder. Syftet är att skydda de betade strandängarna, som hyser en rad hotade och sällsynta arter.

Det ursprungliga förslag som skickades ut på remiss för två år sedan innehöll omfattande bestämmelser om beträdnadsförbud och restriktioner för vilka tider på året betande djur skulle tillåtas på strandängarna.

Annons

Efter kritik från mark­ägare och Vellinge kommun har de lättats upp.

Beträdnadsförbudet gäller nu endast de norra delarna av reservatet under perioden 1 april till 15 juli. Anledningen är att den sydliga kärrsnäppan, som är en rödlistad art, häckar i området.

I ursprungsförslaget fick betesdjuren släppas först i juni, men det har ändrats så att vissa delar av området kan börja betas redan i april.

Förutom beträdnadsförbudet i den norra delen innebär beslutet inga större skillnader för allmänheten jämfört med tidigare.

Visserligen blir det förbjudet att åka vattenskidor, köra vattenskoter, kitesurfa och windsurfa inom hela naturreservatets vattenområde förutom söder om Klagshamn. Men vattnet är så grunt att det ändå är olämpligt för vattensporter, enligt Per Carlsson, som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– En förändring är dock att vi ska sätta upp gömslen för fågelskådare. Vi ska också anlägga stigar som leder fram till dem, säger han.

Inte heller markägarna påverkas i någon större utsträckning, enligt Per Carlsson.

– Viss åkermark ingår i området och den får fortsätta att odlas, säger han.

Det kan dock dröja upp emot ett år innan beslutet träder i kraft. Per Carlsson räknar med att någon eller några av de drygt 200 markägarna i området kommer att överklaga beslutet.

– Jag har fått vissa signaler som tyder på det, säger han. Men jag vet inte alls vilken del som kommer att överklagas.

INTERNAL INTERNAL
Martin Hallgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons