Annons
Nyheter

Narkotikavanor förvånar inte

Att tre av tio pojkar i årskurs två på gymnasiet har provat på narkotika är inget som förvånar gymnasieeleverna själva. I alla fall inte dem som Trelleborgs Allehanda pratat med. "Det känns inte som någon hög siffra", säger Simon Lindberg.
Nyheter • Publicerad 7 november 2008
Narkotika är inte vanligt på gymnasiefesterna, menar Fredrik Brandberg, Simon Lindberg, Kimberly Klarin och Fredrik Skog, alla andraringare på Sundsgymnasiet i Vellinge. Men att tre av tio elever i Vellinge provat någon form av narkotika verkar vara en rimlig siffra, tror de. "Det är ju stor skillnad på att prova droger och att använda det mer regelbundet", säger Fredrik Brandberg. Bild: Tomas Nyberg
Narkotika är inte vanligt på gymnasiefesterna, menar Fredrik Brandberg, Simon Lindberg, Kimberly Klarin och Fredrik Skog, alla andraringare på Sundsgymnasiet i Vellinge. Men att tre av tio elever i Vellinge provat någon form av narkotika verkar vara en rimlig siffra, tror de. "Det är ju stor skillnad på att prova droger och att använda det mer regelbundet", säger Fredrik Brandberg. Bild: Tomas NybergFoto: 

Varken han eller studiekamraterna Kimberly Klarin, Fredrik Brandberg och Fredrik Skog på Sundsgymnasiet blir särskilt förvånade när TA berättar om resultatet av den drogundersökning som Vellinge kommun gjort i bland annat gymnasiets årskurs 2.

29 procent av andraringarna uppger i undersökningen att de provat någon form av narkotika.

Annons

- Jag tycker inte heller det känns högt. Det är ju stor skillnad på att prova droger och att använda det mer regelbundet. Det är det nog inte många som gör, säger han. Eleverna själva har sällan upplevt att någon använt narkotika på fester som de varit med på. Det är möjligt att någon ibland går ut och röker på, men i så fall är det inget man skyltar med, tror eleverna.

Undersökningen visar att elever i Vellinge kommun använder både alkohol och droger i högre utsträckning än i Sverige i övrigt.

- Det beror nog på att det är lättare att få tag i här. Det är närmare till Danmark till exempel, säger Kimberly Klarin.

Undersökningen visar också att ungdomar i hög utsträckning får alkohol av sina föräldrar. Ungefär en fjärdedel av eleverna får vin av sina föräldrar när de ska gå på fest.

- Det är nog rätt vanligt att föräldrar ger bort några flaskor öl, men det är nog vanligare att man fixar genom äldre kompisar eller syskon, tror Fredrik Skog.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons