Annons
Nyheter

Mycket häst, mycket fest

De har försökt förr, men i år var första gången de lyckades. Trelleborgstjejerna Frida Råstrander och Louise Horvath är två av 650 funktionärer på Falsterbo Horse show.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2011
Banden ger funktionärerna rätt att komma in på nattklubben, området och campingen.
Banden ger funktionärerna rätt att komma in på nattklubben, området och campingen.Foto: Tomas Nyberg
Louise Horvath och Frida Råstrander bor tillsammans med två andra tjejer i en husvagn. Trångt, men det är det värt för att få komma in gratis på området.
Louise Horvath och Frida Råstrander bor tillsammans med två andra tjejer i en husvagn. Trångt, men det är det värt för att få komma in gratis på området.Foto: Tomas Nyberg
Så mycket som möjligt försöker tjejerna att vara i vimlet på området, eller titta på tävlingarna.
Så mycket som möjligt försöker tjejerna att vara i vimlet på området, eller titta på tävlingarna.Foto: Tomas Nyberg

De blev hästtjejer innan de ens hann börja skolan och hästveckan i Falsterbo är varje år inbokad i kalendern. I år bor de i en husvagn på funktionärscampingen istället för att ordna skjuts fram och tillbaka till Trelleborg varje dag under veckan.

– Får man ett jobb så tar man det, säger Frida Råstrander.

Annons

Hon sökte redan i fjor, men då fick hon inget. I år kom beskedet sent och hon och Louise Horvath hade tur som lyckades hyra en husvagn. Sedan i måndags står den uppställd på campingen. I förtältet ligger gympaskor och flipflop-sandaler slängda huller om buller.

– Det är hyfsat trångt att bo i husvagn, men vi är bara där inne när vi ska sova, säger Louise Horvath.

På campingen har det tidigare år brukat vara mycket liv, men i år är kontrollen av vilka som befinner sig på området hårdare vilket gjort att det går lugnare till. Musik och fest är det dock ändå och det kan vara svårt att gå och lägga sig i tid inför ett morgonpass.

– Här är mer liv på natten än på dagen, säger Louise Horvath.

Frida Råstrander håller med.

– Jag jobbade imorse, började klockan åtta. Det är jobbigt, men det är det värt, säger hon med ett leende.

Arbetsuppgifterna består av allt ifrån att stå i entrén till att rycka in där det behövs. När tjejerna inte jobbar kollar de på tävlingar eller hänger på mässområdet. De gula funktionärsarmbanden som sitter runt deras handleder ger dem rätt att passera entrévakterna utan att betala. En viktig anledning till att jobben är så eftertraktade. Soliga dagar lockar även stranden utarbetade ungdomar.

– Fast man vill ju vara på området så mycket som möjligt, säger Frida Råstrander.

Om man inte handlar allt för mycket hos de olika utställarna går det alltså att ta sig igenom Falsterbo Horse Show med en ganska liten budget. Möjligtvis är det maten som kostar lite extra. I alla fall om man inte orkar laga den själv.

– Vi äter nudlar i micron, vi vågar inte använda gasolen, säger Frida Råstrander och lägger till att det är tur att man får mat under arbetspassen.

Annons

– Men man kan ju beställa mat också. Det är dyrt, men gott, säger Louise Horvath.

De två tjejerna känner varandra från Trelleborgs Ryttarförening. Medan Louise Horvath, som går på Naturbruksgymnasiet i Bollerup, drömmer om en karriär med hästarna planerar Frida Råstrander att ha ridandet som en hobby.

Vad som lockar med hästveckan i Falsterbo har de svårt att förklara.

– Bara själva grejen, att vara här. Det är roligt, försöker Frida Råstrander.

Beskriv Falsterbo Horse Show för någon som inte varit här?

– Mycket häst, mycket fest. Här är så mycket mer än bara hästar, säger Frida Råstrander.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons