Annons
Nyheter

MVB lovar löner till arbetarna

De lettiska arbetarna i Höllviken ska få sina pengar. Det lovar Bo Tiderström, vd på byggföretaget MVB. I går fick de tre arbetarna träffa både honom och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, som gjorde ett blixtbesök på arbetsplatsen.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010
Ernests Bostanovs blev grundlurad. Det lettiska bolagets anställda fick arbeta sju dagar i veckan, ofta tio timmar om dagen. "I Lettland är jag känd för att jag är kompetent och gör ett bra jobb. Men nu kan det bli svårt för mig att få jobb där också, eftersom jag har gått till facket".
Ernests Bostanovs blev grundlurad. Det lettiska bolagets anställda fick arbeta sju dagar i veckan, ofta tio timmar om dagen. "I Lettland är jag känd för att jag är kompetent och gör ett bra jobb. Men nu kan det bli svårt för mig att få jobb där också, eftersom jag har gått till facket".Foto: 

I över två månader hade de tre lettiska byggjobbarna arbetat med att sätta upp metallkonstruktioner på skolbygget i Höllviken. De hade utlovats svenska löner av sin lettiska arbetsgivare, men fick bara kaffepengar.

På torsdagsmorgonen satte fackförbundet Byggnads ner foten och stoppade deras arbete tills lönerna betalas. Ett dygn senare lovade huvudentreprenören MVB att lägga ut pengar tills den lettiska arbetsgivaren har fått ordning på sina utbetalningar.

Annons

– Bara vi får ett kontonummer kan vi betala ut 200 000 kronor till Byggnads direkt. Nästa vecka träffar vi en representant för det lettiska företaget för att få ordning på detta, säger Bo Tiderström.

Det är fullt i lunchrummet vid skolbygget. Byggarna har tagit fram kaffebröd och samlats för att lyssna på Bo Tiderström, LO:s Wanja Lundby-Wedin och andra höjdare som tryckt sig in i byggbodarna tillsammans med ett tiotal journalister.

De tre lettiskaarbetarna har klämts in i ett hörn där de får skaka hand med besökarna. De har tillfälligt flyttat in på ett hotell i Malmö som betalas av Byggnads, och de tänker inte börja jobba än.

– Nej, inte innan vi får betalt. Det har Byggnads sagt till oss, först ska vi få betalt för det vi redan gjort, sedan kan vi börja jobba igen, säger Andrejs Lebedevs.

Ingen av de tre har hört något från arbetsgivaren, det lettiska företaget Metto Jumti. Om företaget inte betalar lönerna inom kort säger MVB upp avtalet med underleverantören, säger Bo Tiderström. Men det ska i så fall inte drabba de lettiska arbetarna.

– Om det blir så, då kan MVB anställa dem direkt i stället, för att de ska kunna fullfölja arbetet.

Byggnads har varslat om blockad för hela bygget, men varslet kommer att dras tillbaka när lönerna är utbetalda, säger Byggnads Roland Ljungdell.

Lönen i Sverige är tryggad, men om några veckor är arbetet med metallkonstruktionerna klart och de lettiska arbetarna åker hem igen. Deras förman Ernests Bostanovs får frågan om de hamnar på arbetsgivarnas svarta lista där. Han ler snett.

– Det finns inga jobb i Lettland, så risken att vi ska gå miste om något jobb där är minimal.

INTERNAL INTERNAL
Kalle Kniivilä
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons