Annons
Nyheter

Motorklubben kan tvingas av banan

Efter nästan femtio år kan motorklubben tvingas lämna banan i Skanör. Bullrande motorer riskerar störa de nya bosättarna på Storevång.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2009

Klockan klämtar för motocrossbanan i naturreservatet Skanör-Höll. Enligt reservatsbestämmelserna skall banan från början av sextiotalet bort på sikt.

Nu randas snart den stunden. Nils-Ola Roth (M), ordförande i Vellinges miljö- och byggnadsnämnd, räknar med en respittid på två år.

Annons

– När vi börjar bygga ut på vångarna, vilket kan ske rätt snart, kan vi inte ha motocrossbanan kvar. Verksamheten för mycket väsen; så gott som varje helg ringer eller mailar folk mig och klagar. Ibland hörs bullret ända till centrala Skanör.

I en första vända skall bullernivåerna kontrolleras. Kommunens miljöchef Lars Robert Göranson ansvarar för att mätningar blir utförda. Men även om resultatet skulle understiga fastställda maxvärden, lär banan stängas.

– Det känns inte vettigt att ha en motocrossbana inom ett naturreservat och nära bebyggelsen. Det rimliga är att flytta verksamheten, säger Lars Robert Göranson.

Något uppdrag att leta en alternativ placering för motorcyklisterna har han emellertid inte fått.

– Det kräver ett politiskt beslut.

Det är Skanörs Motorklubb som använder banan. Den anlades 1964-65, men redan några år tidigare hade motorcyklisterna hittat hit till området, som senare blev naturreservat, berättar klubbens ordförande Gert-Inge" Buller" Persson.

Han blir något förvånad när han får höra vad som är på gång.

– Vi har vetat om att banan måste bort på sikt. När man bygger ut på de delar som ligger närmast oss, är det väl OK att flytta, men det lär ju dröja.

Han tycker inte att klubbens verksamhet är särskilt störande. Vägbruset från den vanliga trafiken är betydligt högre, hävdar han.  

– Folk som flyttar hit vet att det finns golfbanor, ridanläggningar och en motorbana. Det får man acceptera.  Vi tar hand om ungdomar, sköter området och håller ordning och reda. Men det finns alltid folk som klagar.

Annons

"Buller" Persson framhåller att medlemmarna strikt följer de regler för träning och tävling som kommunen och länsstyrelsen lagt fast. I vissa fall bygger dessa på gamla traditioner, men även sådana respekteras.

– Träningspassen på söndagarna startar till exempel först klockan 13.30. En gammal regel för landets motorklubbar förbjöd nämligen körning under högmässan.

Han förutsätter att Vellinge kommun erbjuder klubben en ny bana.

Christina Gustason
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons