Annons
Nyheter

Moderater aviserar sänkt skatt i Vellinge

Ett gott ekonomiskt resultat för 2004 leder till att Vellinge kommun sänker skatten inför budgeten 2006.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2005

Att sänkningen meddelas redan nu, inte lagom till valåret 2006, visar enligt kommunalrådet Göran Holm (m) att Vellinges moderater inte är några populister.

– Det är en mycket stor och mycket glad dag när man får meddela detta, strålar Holm.

Annons

Skatten ska sänkas med 23 öre - från dagens 19.23 kronor till 19 kronor jämnt.

De negativa resultaten efter de kärva åren 2001 och 2002 har återställts, menar kommunledningen. När bokslutet för 2004 summerats fanns det ett överskott på 83,5 miljoner kronor i kassan, istället för det minus på fyra miljoner man väntat.

– Vi kunde sänkt mer, men då har vi inte den trygghet i ekonomin som vi vill ha, säger Göran Holm. Överskottet beror på sparsamhet, "engångsintäkter" på 15 miljoner kronor från börsplaceringar, samt avvecklingen av det mellankommunala utjämningssystemet för omsorgen i gamla Malmöhus län. Nu får verksamheten tillbaka en del pengar, samtidigt som medborgarna får betala 14 miljoner kronor mindre i skatt.

2003 tvingades Vellinges moderater höja skatten med en hel krona. När man sänker får Vellinge en total kommunal skattesats på 29,39 procent, tredje lägst i landet. Lägst skatt har Kävlinge med 28,90 procent.

– Vi ska gneta oss ner till den gamla nivån igen, deklarerar Göran Holm. När vi kan tillfredsställa det servicebehov som finns, då kan vi sänka ännu mer. Willy Olsson, socialdemokratisk ledamot av kommunstyrelsen, tycker inte det är dags att sänka skatten:

– Nej, man skulle kunna använda pengarna mer effektivt. Förbättra personaltätheten och minska barngrupperna inom barnomsorgen, till exempel. Och återinför terapiverksamheten inom äldreomsorgen.

– Vi har redan förhållandevis låg skatt, anser Willy Olsson, som förvånas över att inte ha fått höra ett knyst om kommunens ekonomi vid kommunstyrelsesammanträdet på tisdagen.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

VELLINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons