Annons
Nyheter

Miljötänk – ingen skräpsak

Tycker du att det blivit lite renare i Höllviken den senaste veckan? Det kan bero på att barnen på Stora Hammars förskola varit i farten.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2009
Theodor och kompisen Joel får napp under sin skräpjakt. Foto: Malin Palm
Theodor och kompisen Joel får napp under sin skräpjakt. Foto: Malin PalmFoto: 

– Skräp, skräp, skriker fyraåringarna Bella och Tindra i kör.

Det gula godispappret åker snabbt ner i sopsäcken som hänger på förskoleläraren Agneta Möllers barnvagn.

Annons

– Det här skulle vi ha gjort varje vecka, säger Agneta Möller medan den svarta säcken fylls på med läskburkar, cigarettfimpar och trasiga tändare.

Insamlingen av skräp har pågått hela veckan och är en del av Grön flagg som är landets största miljönätverk för pedagogiska verksamheter. Sammanlagt 1 600 skolor och förskolor deltar i projektet.

Förutom att plocka skräp har barnen på Stora Hammars förskola även fått lära sig om vattenresurser. Sopsortering är ett annat led i projektet.

– Man vill få in det i barnens rutiner och det är lättare ju yngre de är. Sedan hoppas vi att föräldrarna anammar det också, säger förskoleläraren Madeleine Levhagen Ahl.

Barnen verkar tycka om att fylla sopsäcken med saker som inte hör hemma på marken. Men de hoppvänliga vattenpölarna får också en hel del uppmärksamhet när TA följer med.

En halvtimme senare är det dags för en kort paus. Agneta Möller delar ut frukt och tar tillfället i akt att fila på miljötänkandet.

– Ska colaburken och pappret sorteras på samma ställe?

– Nä, de ska vara med sina egna, svarar Theodor, 5 år.

Han har redan hunnit skaffa sig en bestämd uppfattning om skräp.

– Det är äckligt!

Marek Stefaniak
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons