Annons
Nyheter

Miljonöverskott för socialpolitikerna

Tidigare sparkrav på 20 miljoner kommer inte att belasta m-nämnden efter att bokslutet slutade på ett överskott på 39 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2005

Det är ett mycket glädjande resultatet. Även om det finns många logiska förklaringar till det, menar Lars Ingvar Ljungman (m), m-nämndens ordförare.

Bokslutet för 2004 slutade på 39 miljoner kronor i överskott. Den totala budgeten för nämnden slutade på 797,6 miljoner kronor.

Annons

Det finns många orsaker till resultatet. Elektrikerstrejken under förra året var en av dem. Den gjorde att arbetet med det nya äldreboendet S: t Knut i Skanör/Falsterbo låg nere. Äldreboendet öppnade därför tre månader senare än planerat.

– Där sparade vi in 13 miljoner kronor, säger Lars Ingvar Ljungman.

Andra orsaker till överskottet är att löneökningen på förvaltningens verksamheter har ökat i lägre takt än väntat. Förvaltningen har också gjort en lyckad upphandling när det gäller lokalvård. Fyra miljoner kunde sparas på det sättet.

Ytterligare en orsak till det goda resultatet är att kostnaden för socialbidrag låg på rekordlåga 2,1 miljoner kronor under 2004.

– Nu har vi så låga kostnader att de nästan inte kan bli lägre. Vi hade budgeterat för tre miljoner men lyckades ta oss under det, säger han. Under 2004 gjorde m-förvaltningen en satsning bland socialbidragstagarna. Av totalt 85 familjer som fick bidrag under 2004 valdes de tio mest utsatta ut. Dessa familjer har varit permanenta bidragstagare under flera år. Genom att satsa extra på dessa har nästan alla lyckats bli självförsörjande.

– Det har handlat om allt från missbrukarvård till arbetsförmedling. I dag är åtta familjer inte längre bidragstagare. Hur det går för dem i framtiden vet vi självklart inte. Men det känns bra att visa att det går att göra förändringar när man satsar på detta sättet, menar Lars Ingvar Ljungman.

Det stora överskottet gör att m-nämndens tidigare sparkrav på 20 miljoner inte behövs.

– För övrigt ökar samtliga av våra verksamheter, avslutar Lars Ingvar Ljungman. Både förskolorna, gymnasieskolan och äldreomsorgen får fler barn, ungdomar och pensionärer.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons