Annons
Nyheter

Med såg och sekatör i kamp mot sly

Såga, såga tills man blir trött i armen. Det var mycket jobb för stora och små när Falsterbonäsets Naturvårdsförening och Friluftsfrämjandets Malmöavdelning ordnade röjning av björksly på Skanörs Ljung på annandag påsk.
Nyheter • Publicerad 21 april 2014
Foto: 
Två unga miljökämpar, William Hansen-Månsson och Max Lindberg, var med och tog bort björksly från Skanörs ljung på annandagen. Foto: Tomas NybergFoto: Tomas Nyberg

Två av de minsta deltagarna var Max Lindberg och William Hansen-Månsson som hjälpte sina mammor Anna Lindberg och Louise Månsson att röja bort björkar i de våta markerna på ljungen. Ingen av dem har fyllt fem ännu, men ändå både sågade de och klippte med sekatör.

- Man blir trött i armen av att såga, medgav Max Lindberg och de båda killarna övergick efter ett tag till att samla ihop de avklippta grenarna i en stor hög i stället.

Annons

Varje höst samlas massor av fågelskådare från hela Europa vid Skanörs Ljung för att spana efter rovfåglar. Orsaken till att rovfåglarna kan ses just vid ljungen är att den stora, mörka ljungheden lätt värms upp vid solsken. Då bildas uppåtstigande luft, så kallad termik, som rovfåglarna utnyttjar för att utan ansträngning kunna segla uppåt i skruvar.

Kvävetillskott från trafiken gynnar dock tillväxten av björkar på ljungen, som riskerar att förändra landskapet. Korna som betar på ljungen är för få för att kunna hålla hela den vidsträckta heden fri från sly och björkarna har hunnit växa sig grova.

För att bevara den unika naturmiljön gjorde många frivilliga därför en stor insats på annandag påsk för att röja bort björksly från ljungen.

- Max och William är med i samma Skogsknyttegrupp inom Friluftsfrämjandet, berättar Anna Lindberg. Och vi var nyss vid fågelstationen och fick lära oss om fåglarna, så nu kan vi koppla ihop det här jobbet med att det gynnar fåglarna, säger hon.

Lisa Kron
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons