Annons
Nyheter

Mc-köp tas upp i HD

Vilken rätt har ett kreditbolag att återta en vara som stått som säkerhet för en kredit och som sedan sålts vidare? Den frågan ska besvaras av Högsta domstolen.
Nyheter • Publicerad 14 april 2005

En Vellingebo köpte en motorcykel av en bekant till familjen. Han undersökte bland annat genom att kontakta Vägverket att det inte fanns någon ytterligare ägare till motorcykeln.

Det visade sig dock efter ett tag att säljaren köpt motorcykeln på kredit och slutat betala sin skuld. Krediten fanns hos Handelsbanken Finans. Enligt ett avtal mellan säljaren och Handelsbanken Finans så har kreditbolaget rätt att ta motorcykeln om betalningarna inte sköts.

Annons

Då den förste ägaren av motorcykeln slutat betala krävde Handelsbanken finans att lånet skulle upphävas och mannen skulle betala tillbaka hela skulden. Då det inte lyckades vände de sig till Kronofogden.

Några påstötningar om att få igen skulden genom att ta motorcykeln från den förste ägaren ska inte ha gjorts. Efter ett tag såldes alltså motorcykeln vidare. Handelsbanken Finans vände sig då till den nye ägaren, alltså Vellingebon, för att få igen sina pengar. Motorcykeln kunde de inte få eftersom den hade blivit stulen.

Saken fördes till tingsrätten som gav Handelsbanken Finans rätt och dömde Vellingebon att betala 75000 kronor.

Vellingebon överklagade till hovrätten som i sin tur gav honom rätt. Enligt hovrättens dom kan kreditbolaget, utifrån det tecknade avtalet, inte först förklara att hela skulden förfallit till betalning och vända sig till Kronofogden för att sedan, när det inte lyckats, ta nästa steg och hävda att de har bättre rätt till motorcykeln.

Enligt hovrätten måste alltså kreditbolaget redan från början välja ett av de båda alternativen. Denna tolkning ska nu prövas av Högsta domstolen.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

VELLINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons