Annons
Nyheter

Marc – nöjd och förtöjd

Marc Perrussel kallar det för lyx. Gemene man hade kallat det för galenskap. En sak är dock säker – att bosätta sig i Falsterbokanalen under vintertid hör inte till vanligheterna. Speciellt inte om du är fransman.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2009
"Innan var här bara vitt, vitt, vitt. Så jag åkte och köpte färg. Nu har jag precis målat en grönblå färg på väggarna till sängen", säger Marc Perrussel. Fransmannen har bott i sin båt på Falsterbokanalen sedan i december månad. Tiden borde gå sakta men med ständigt nya projekt flyger den fram enligt Perrussel. Bilder: Tomas Nyberg
"Innan var här bara vitt, vitt, vitt. Så jag åkte och köpte färg. Nu har jag precis målat en grönblå färg på väggarna till sängen", säger Marc Perrussel. Fransmannen har bott i sin båt på Falsterbokanalen sedan i december månad. Tiden borde gå sakta men med ständigt nya projekt flyger den fram enligt Perrussel. Bilder: Tomas NybergFoto: 
Båten Vó Lu Mondu är relativt kort – tio och en halv meter. Men dess bredd gör den rymlig. Både kök, toalett, köksbord och ett sov-krypin får plats inuti.
Båten Vó Lu Mondu är relativt kort – tio och en halv meter. Men dess bredd gör den rymlig. Både kök, toalett, köksbord och ett sov-krypin får plats inuti.Foto: 
Med hjälp av sin dator kommunicerar Marc Perrussel med vänner och familj hemma i Frankrike. Han lyssnar även på fransk radio och bloggar om sitt båtliv.
Med hjälp av sin dator kommunicerar Marc Perrussel med vänner och familj hemma i Frankrike. Han lyssnar även på fransk radio och bloggar om sitt båtliv.Foto: 
Marc Perrussel visar glatt upp den svenska produkt som han tycker bäst om. Kräftosten får höga betyg liksom omgivningen och djurlivet.
Marc Perrussel visar glatt upp den svenska produkt som han tycker bäst om. Kräftosten får höga betyg liksom omgivningen och djurlivet.Foto: 

- Folk kan inte förstå att jag kommer från Medelhavet och vill bo här, säger Marc Perrussel, 53.

Han tar emot på sin båt Vó Lu Mondu, beläggen i Falsterbokanalen. Hytten är varm men vattnet utanför börjar frysa till is. Snön faller och termometern visar på minus två.

Annons

- Jag seglade till Sverige för tio år sedan. Det var så fint så jag sa att jag skulle komma tillbaka en dag.

Nu är han här. Men varför mitt i vintern?

- Jag ska åka Östersjön runt till sommaren. Hade jag börjat i Frankrike hade större delen av sommaren gått åt till att segla hit. Så jag valde att åka hit i december i stället.

Båten som Marc bor på är ny sedan i höstas, och det är mycket att fixa i ordning.

- Förra veckan gjorde jag en lista på allt jag behöver göra. Det blev 60 saker. Jag åkte och köpte färg och började måla. Men det var inte med på listan, säger Marc och skrattar glatt.

Att han är en livsnjutare är inte svårt att förstå. Han sa upp sig från sitt jobb i höstas och bestämde sig för att börja njuta av tillvaron.

-Det är ett enkelt liv. Men det är lyx. Lyx som gör att man mår så mycket bättre.

Marc ägnar dagarna åt att pyssla med båten och att gå långa promenader. Ibland kan han vara borta i flera timmar. Måkläppen och djurlivet på Näset lockar. Men även långa sovmorgnar och bullbak förgyller vardagen.

-Jag har lärt mig att baka bröd. Jag hittade ett recept på internet. Brödet är underbart. Jag har gjort det två gånger nu.

Datorn har blivit Marcs hjälpmedel och vän. Genom Internet laddar han upp bilder, bloggar och kommunicerar med familj och vänner.

Annons

Men ett och annat besök får han också. Förra månaden kom Marcs 83-åriga mor på besök.

- Hon trivdes bra. Men hon frågade vad jag ska göra när jag är klar med båten. Segla i väg svarade jag. Då blev hon lite rädd.

Men att ge sig ut på Östersjön är inget som skrämmer Marc.

- Nej jag vill vara ute och segla så länge som möjligt. Nästa vinter vill jag spendera i Norge. Folk kommer tro att jag är galen. Men jag vill uppleva polarnätterna också.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons