Annons
Nyheter

M-topparna sitter själva i valberedningen

Hos Vellinges moderater sitter partitopparna själva i valberedningen – och nominerar sig själva till höga kommunala poster. I andra Omkretsenkommuner svarar moderater att de inte skulle göra så.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2010
Lars-Ingvar Ljungman.
Lars-Ingvar Ljungman.Foto: Hussein El-Alawi

Moderaternas interna valberedning i Vellinge är samma grupp som har analyserat vad som gick fel i höstens val.

Kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman är ordförande för gruppen. I den ingår även Carina Larsson, som föreslås bli vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande för utbildningsutskottet och Vellinge Exploaterings AB och Anna Mannfalk som föreslås bli socialnämndens ordförande. Gruppens andra två deltagare är Alexander Åberg och Anders Hansson. Ingen av dem föreslås till några högre poster.

Annons

Utöver partiernas egen valberedning ska en kommunal valberedning utses där alla partier är med, som ordinarie ledamöter eller ersättare. M har fyra ledmöter av sju ordinarie och två av sju ersättare. Lars-Ingvar Ljungman föreslås bli ordförande även där, och Carina Larsson vice.

– Jag sitter inte i valberedningen som personen Lars-Ingvar Ljungman, jag sitter där som representant för mitt parti.

– Vi avstår en ordinarie och tre ersättare för att de andra partierna ska få plats. Det blir tre ordinarie och fem ersättarplatser kvar, det kommer att räcka till alla de andra partierna. Jag ska ta kontakt med dem så att de utser sina kandidater, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Att de ledande politikerna sitter i Moderaternas valberedning är en ordning som funnits så länge Lars-Ingvar Ljungman kan minnas. Fast han minns inte arbetet så väl.

– Jag har suttit i valberedningen vid ett antal tillfällen, Så här har det sett ut förut också. Jag satt där 2006, och troligtvis 2002 också. Det är inget uppdrag som lämnar så mycket märke. Den förra var nog bara jag och Göran tror jag, säger Lars-Ingvar Ljungman och syftar på sin föregångare Göran Holm.

Att Lars-Ingvar Ljungman själv leder den grupp som föreslår honom till kommunens högsta politiska post ser han inte som ett problem.

– Jag är enhälligt föreslagen av vår fullmäktigegrupp att utses till kommunstyrelsens ordförande. Alla som sitter i valberedningen kommer att bli valda till något. Carina Larsson kommer att utses till sina poster och hon sitter ju också i valberedningen.

Finns det en risk att du bara utser dem du gillar?

– Nej. Jag är inte ensam i det här arbetet. Dessutom jobbar vi på mandat av vår fullmäktigegrupp. Våra förslag kommer vara förankrade där innan kommunfullmäktige fattar det avgörande beslutet.

– Jag är väldigt noga med att förslagen förankras i hela gruppen.

Annons

Är ni med i diskussionen om er egen post?

– I det fall som det uppstår alternativa kandidater går vi ut ur lokalen.

Har du varit med om det?

– Inte för eget vidkommande.

Kommunfullmäktiges valberedning utses på sammanträdet den 3 november.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons