Annons
Nyheter

M-nämnden visar kraftigt plus

M-nämnden visar ett stort överskott i bokslutet för 2003. Hela 28,3 miljoner kronor blev över, och åtminstone elva miljoner kommer nämnden att få behålla.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2004

Utöver de elva miljoner kronor som kommunstyrelsen lovat M-nämnden att få flytta över i budgeten 2004, som buffert för att skydda den löpande verksamheten mot besparingar, tolkar nämndsordförande Lars-Ingvar Ljungman (m) det som att man utan problem ska få loss pengar till den utlovade utbyggnaden av Ljungenskolan. Den lär gå lös på omkring 2,5 miljoner kronor. M-nämnden, som är kommunens tyngsta med vård, skola och omsorg i sitt hägn, hade under 2003 kostnader på 876 miljoner kronor och intäkter på 120 miljoner. Trots att kostnaderna hamnade 47 miljoner kronor högre än för 2002 och intäkterna fyra miljoner lägre, ger alltså nämnden överskott. - Det beror på en mängd åtgärder, men viktigast är att alla i verksamheten visat stor återhållsamhet och sparat i både stort och smått, kommenterar Lars-Ingvar Ljungman. Inga stora, nödvändiga investeringar har fått skrinläggas, enligt Lars-Ingvar Ljungman. Däremot har man skjutit upp många småposter, för exempelvis byte av inventarier och möbler, som så småningom måste bekostas ändå. Den enda verksamhet som gav underskott i jämförelse med de medel som budgeterats är vård och omsorg, som visar minus med omkring två miljoner kronor. Men inte ens det överdraget motsvarar de underskott verksamheten redovisat de senaste fem åren. Ordföranden tolkar dock inte det som att vårdsektorn nu avslutat sin kraftiga tillväxt: - Att underskottet nu är väsentligt lägre beror på att vi först 2003 hade en realistisk budget för vård och omsorg, förklarar Lars-Ingvar Ljungman. Verksamheten har vuxit så fort att vi haft svårt att hänga med, så när vi la budgeten tog vi i extra för 2003. Hur mycket av överskottet som M-nämnden kan ta med sig till innevarande budgetår avgörs av kommunstyrelsen, efter att nämnden formulerat sin tilläggsbudget i mars. - Trots överskott av 2003 måste man ändå vara försiktig. Även 2004 är ekonomin besvärlig för kommunen, och det finns inga stora marginaler, konstaterar Lars-Ingvar Ljungman.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons