Annons
Nyheter

M-nämnd saknar förtroende för skolföretag

Om Vellinge kommun tillåter att Västra Ingelstads skola knoppas av blir det inte Vellinge Friskolor AB som får hyra lokalerna och starta undervisning.
Nyheter • Publicerad 18 november 2010

Orsaken är att M-nämnden och dess ordförande Carina Larsson anser att företaget har agerat märkligt. Därmed saknar de förtroende för bolaget.

– Normalt tar intressenter kontakt med kommunen, säger Carina Larsson. Istället har det här företaget gått direkt till skolan och presenterat sina idéer om att den ska förvandlas till friskola.

Annons

– Det har skapat oro hos elever, föräldrar och lärare. Eftersom vi vill ha en samsyn med dem som eventuellt ska ta över någon kommunal verksamhet är Vellinge Friskolor AB alltså inte aktuellt för oss.

Inför M-nämndens möte i tisdags hade bolagets vd Sverker Hagman begärt ett intyg om att det kan bli möjligt att hyra kommunens lokaler om Skolinspektionen ger klartecken.

Men något sådant intyg blir det inte.

– Skolinspektionen avgör vem som får starta friskola, fortsätter Carina Larsson. Men det är vi i kommunen som beslutar vem som är lämplig att få hyra våra lokaler.

– Ytterst är det ju vi som ansvarar inför invånarna att undervisningen håller hög standard, oavsett vem som driver den. Men Skolinspektionen utövar tillsynen.

Rektor på Västra Ingelstads skola är idag Lotta Grenter. Redan när hon anställdes förra året diskuterade hon och kommunen möjligheterna för henne att få starta en friskola i Västra Ingelstad. Sedan dess har diskussionerna fortsatt. Och Carina Larsson håller inte för uteslutet att Lotta Grenter och företaget Framtidskompassen som hon är delägare i, får ta över skolan från höstterminen 2011.

– Allt hänger på att det blir ett upplägg som gynnar alla parter, tillägger Carina Larsson.

Vid M-nämndens möte slogs också nya riktlinjer för så kallad avknoppning av friskolor fast.

Allt på grund av den kritik som förts fram att personal i andra kommuner har fått ta över kommunala skolor alltför lättvindigt och billigt.

Folkpartiet kräver ett tydligare regelverk för privatisering av skolan och partiets ersättare Anders Cnattingius reserverade sig mot M-nämndens riktlinjer.

Annons

– Ju mer man sätter sig in i hur privatiseringen av den kommunala skolan går till i kommunen desto mer inser man hur ogenomtränglig beslutsprocessen är, kommenterar han.

– Det öppnar för godtycke och opportunism. Vi vill ha klarare regler när en avknoppning kan bli aktuell.

Tidningen sökte igår förgäves Lars Hemzelius och Sverker Hagman, ordförande respektive vd i Vellinge Friskolor AB.

INTERNAL INTERNAL
Claus Granath
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons