Annons
Nyheter

Lottning till skolan är okej

Två familjer i Höllviken har anmält Vellinge kommun till Skolinspektionen. De menar att kommunens sätt att tillämpa lottning vid antagningen till förskoleklass bryter mot skollagen. Nu har Skolinspektionen utrett frågan och kommit fram till att lottning är okej.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2011

Varje år ritas skolornas upptagningsområden i Höllviken om. Varje område anpassas då till de tre skolornas kapacitet och var på orten eleverna bor. När platserna i upptagningsområdet är slut tillämpas lottning bland dem som står kvar i kön.

Föräldrar har visat missnöje med att lottning används och inte syskonförtur – syskon riskerar att splittras till olika skolor.

Annons

Båda de familjer som har anmält Vellinge kommuns lottning till Skolinspektionen har velat ha sina barn i Stora Hammars förskoleklass – men fått platser på Sandeplanskolan sedan upptagningsområdena har ritats om. I båda familjerna innebär placeringen på Sandeplanskolan att barnen inte får gå på samma skola som sina äldre syskon – som går på Stora Hammars skola. Dessutom skiljs de från sina kompisar från förskolan.

”Jag anser att skolans huvudman brutit mot skollagen genom att tillämpa lottning som antagningskriterium. Vid lottningen har flera barn antagits till skolan trots att de bor längre bort från skolan än vår son (alltså har relativ närhet inte tillämpats)”, skriver en av föräldrarna i anmälan.

Föräldern påpekar också att 30 procent av platserna på Stora Hammars skola lottades ut i år och att barn som aldrig har tillhört skolans upptagningsområde fått en plats.

Nu har Skolinspektionen kommit med ett beslut. Vellinge kommun får ingen kritik.

– Lottningsförfarandet är något som Skolinspektionen tidigare har accepterat. Det är inte reglerat i lag exakt vilka urvalskriterium som en kommun ska använda sig av. Däremot är det viktigt att det görs objektivt, att alla behandlas lika. Vi har inte funnit något som tyder på att kommunen inte hanterat detta på ett objektivt sätt, säger Maria Mohlin jurist på Skolinspektionen i Lund.

– När det gäller närhetsprincipen innebär den inte alltid att barnet placeras i den närmaste skolan. Dessa elever faller under närhetsprincipen för båda skolorna. Ibland är det fler sökande till en skola än det finns platser. Sedan är det alltid några som kommer i kläm, det är olyckligt för dem som blir drabbade, fortsätter hon.

Att skolorna ritar om upptagningsområden från år till år är inte en fråga som Skolinspektionen tar upp – bara enskilda elevers rätt behandlas av myndigheten.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons