Annons
Nyheter

Ljungman: Holm har fel i tv i kväll

Lars-Ingvar Ljungman (M) tar avstånd från flera uttalanden som partikollegan Göran Holm gör i kvällens Uppdrag granskning på SVT. Bland annat förnekar han att beslutet att ta emot ensamkommande flyktingbarn togs "under piskan", som Holm uttrycker det i programmet.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2010
Foto: 

VELLINGE. – Jag vet faktiskt inte varför Göran Holm har dragit den slutsatsen. I de diskussioner som förts mellan moderatledningen och Vellinge kommun är det mig de har talat med. Göran Holm har egentligen inte varit involverad, säger Lars-Ingvar Ljungman.

I programmet säger Göran Holm att påtryckningarna från moderatledningen, med migrationsminister Tobias Billström i spetsen, mer eller mindre tvingade Vellinge kommun att byta fot i flyktingfrågan och skriva avtal med Migrationsverket.

Annons

Uttalandet görs under ett moderatmöte i Höllviken där Uppdrag granskning hade en reporter med dold mikrofon på plats.

– Hade vi inte skrivit på ett avtal om att ta emot 3-5 flyktingbarn så hade vi fått en lagstiftning som hade sagt att vi skulle ta emot 30-50, säger Holm i programmet.

På reporterns följfråga om det alltså var Tobias Billström som tvingade fram beslutet svarar Holm:

– Ja, ja.

Men enligt Lars-Ingvar Ljungman är påståendet inte sant.

Han menar att det var han själv som tog initiativ till beslutet.

Bakgrunden, säger han, var bland annat den allmänna opinionen i landet och att han insåg att systemet för flyktingmottagning höll på att havererarom inte fler kommuner tog sitt ansvar.

Göran Holm är dessutom inkonsekvent. I en intervju i Aktuellt den 12 januari, drygt en månad tidigare, sade han att de samtal Vellingemoderaterna haft med Tobias Billström inte hade haft någon som helst påverkan på beslutet att skriva avtal med Migrationsverket.

Uttalandet om påtryckningarna är inte det enda Holm-uttalande som Ljungman är kritisk till.

I programmet säger Göran Holm även att Vellinge kommun inte tänker bygga några gruppboenden för flyktingar. Inte heller det är sant, säger Ljungman.

– Vår ambition är att leva upp till avtalet med Migrationsverket. Hittar vi inga familjehem utesluter vi inte möjligheten att starta ett gruppboende. Däremot tror vi att familjehem är den bästa lösningen för de här barnen.

Magnus Pier
Martin Hallgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons