Nyheter

Livräddare i ekonomisk kris

Stiftelsen Falsterbonäsets livräddare är i ekonomisk kris. Livräddarna tar sig igenom den här sommaren, men det blir med ett nödrop. Blir vädret dåligt i sommar är risken stor att stiftelsen måste packa ihop för gott.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2008

- Blir det lika uselt som förra sommaren så är det slut, säger Erik Queckfeldt, ordförande i Falsterbonäsets livräddare.

Sedan stiftelsen startade 2001 har man utbildat livräddare som bevakat stränderna i Skanör. Intäkterna kommer till stor del från parkeringsavgifter vid stränderna i Skanör och Kämpinge. Föreningen får hälften av parkeringsintäkterna, resten tar Vellinge kommun. Förra sommarens usla väder ledde till glesbefolkade stränder och tomma parkeringsplatser. Detta resulterade i ett inkomstbortfall på 140 000 kronor. Nu är stiftelsens pengar slut och Erik Queckfeldt har själv fått pytsa in 50 000 kronor för att hålla verksamheten flytande.

I februari bad livräddarna om hjälp av Vellinge kommun och föreslog att kommunen skulle ge stiftelsen sin del av förra sommarens parkeringsavgifter, cirka 65 000 kronor. I andra hand ansökte man om ett bidrag på 50 000 kronor. Tekniska nämnden tar beslut i ärendet på sitt sammanträde i morgon, onsdag, men förslaget som ligger är att avslå begäran.

- Livräddarna vill att vi agerar bank, men det är inte skattebetalarnas uppgift, säger Tommy Larsson (m), ordförande i tekniska nämnden.

Larsson menar att det skulle vara orimligt att ge tillbaka parkeringspengar till föreningen eftersom andra föreningar då skulle begära samma sak.

- Dessutom har vi gynnat livräddarna genom att de har tre parkeringsplatser som de får intäkter från. Andra föreningar har bara en, säger Tommy Larsson. Erik Queckfeldt är besviken över kommunens inställning. Han påpekar att livräddnings- och parkeringsverksamheten sysselsätter ungdomar, vilket ger skatteintäkter.

- Jag blev väldigt besviken när jag hörde att vi inte får några pengar, jag trodde vi var högre värderade än så, säger han.

Förra sommaren gjorde livräddarna ett 30-tal insatser för personer som inte klarade av att simma in till land i de starka strömmarna. Och genom åren är det många som troligen fått sätta livet till ifall inte livräddarna funnits, menar Erik Queckfeldt.

- Jag tror vi har räddat mellan sex och åtta liv under de här åren, säger han.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.