Annons
Nyheter

Lantbrukare friad från åtal

Bortforslingen av sand och sten från en strandvall inom ett strandskyddat område i Kämpinge var inte olaglig. Trelleborgs tingsrätt har friat den lantbrukare som stod åtalad misstänkt för brott mot miljöbalken.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2003

Själv berättade lantbrukaren för tingsrätten att han tagit omkring 250 kubikmeter sten från sin strandfastighet för att använda som utfyllnad vid ett bygge. Han hävdade i tingsrätten att det inte orsakat några allvarliga skador på växt- och djurliv och att bönder i området under lång tid tillbaka har hämtat sten från den sterila miljön vid stranden. Lars Knutsson på länsstyrelsens miljöenhet som kallats som vittne anser att strandvallen på den aktuella platsen är unik och att den fungerar som en vågbrytare och skyddar mot vågor från havet och att ingreppet kunde betecknas som ett brott mot strandskyddsbestämmelserna. Tingsrätten menade däremot att det inte gick att bevisa att det som lantbrukaren gjort "väsentligen försämrat livsvillkoren för djur- och växtarter på platsen" och ogillade därför åtalet. Samtidigt påpekade tingsrätten att man av andra skäl kan tycka att strandvallen borde fått vara kvar men att det inte är något som tingsrätten ska pröva.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons