Annons
Nyheter

Kvinnor och konst förde Carl Fredrik till Lausanne

Han är en konstnär ut i fingerspetsarna. Klär sig i marinblå halsduk med matchande linneskjorta och med tuschpenna i vänster hand. Nu är Carl Fredrik Reuterswärd aktuell med en utställning på Ängavallen.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2007
Rebus två är titeln på den här figuren.
Rebus två är titeln på den här figuren.Foto: 
Konstnär, författare och tidigare professorn. Carl Fredrik Reuterswärd, mest känd för den knutna pistolen, visar verk på Galleri Palm från och med i morgon klockan 13-17. bild: JOHAN PERSSON
Konstnär, författare och tidigare professorn. Carl Fredrik Reuterswärd, mest känd för den knutna pistolen, visar verk på Galleri Palm från och med i morgon klockan 13-17. bild: JOHAN PERSSONFoto: 
Färgkritan gav inspiration till bilden som skapades i våras.
Färgkritan gav inspiration till bilden som skapades i våras.Foto: 

Sverige är inte längre hemma för honom. I 45 år har Lausanne i Schweiz varit Carl Fredrik Reuterswärds hemvist. Där har han sin villa med ateljé

Vad förde honom då dit?

Annons

- Kvinnor!

Han skrattar och skiner upp med ett brett leende så att smilgroparna blir synliga.

- Visst. Det var en vacker kvinna som jag träffat. Först möttes vi i Stockholm. Hon hette Meret. Med efternamnet Oppenheim, berättar han och pekar förtjust i boken Cloes for holidays, där episoder från hans hektiska liv bland konstnärer finns berättad. Andy Warhol, Marcel Duchamp, John Lennon och Salvador Dalí är bara några namn i världsklass som finns med i de livfulla skildringarna från unge Carl Fredriks resor i den amerikanska konstmetropolen.

Close for holidays är titeln på den annons som Reutswärd publicerade i Herald Tribune i januari 1963. Texten löd: Close for holidays 1963-72. Stängt för semester var just det han inte hade under dessa händelsespäckade år i USA. Allt gick i turbofart, mellan professorsåren vid Konsthögskolan i Stockholm 1965-70 och den performance då han rabblade nummer ur telefonkatalogen hör till en av de mest ihågkomna.

- Ibland är det svårt... att säga orden, försöker Carl Fredrik Reuterswärd vid pressvisningen på Ängavallen och syftar på den stroke som han drabbades av 1989. Slaganfallet som förlamade hela hans högra sida och gjorde det svårare att tala.

Envist lärde sig Carl Fredrik Reutswärd att teckna och måla med vänterhanden. Allt som visas i Håslöv är skapat med hans vänstra hand, förutom några teckningar som gjordes före sjukdomstiden. - Med vänsterhanden är det mindre strängt, mer lekfullt, förklarar han.

Flera nya skulpturer finns med på den aktuella utställningen. De är variationer på den knutna pistolen-temat, motivet som gjort honom känd i konstkretsar. Pistolen med den knutna pipan finns förutom utanför FN:s högkvarter i New York även vid Skeppsbron i Malmö. - Allra första pistolen "Non violence" gjorde jag när John Lennon skjutits ned på öppen gata i New York 1980. Det var ruskigt när jag fick veta att han blivit mördad.

På vernissagen i morgon lördag, som arrangeras av galleristen Marianne Palm, medverkar även författaren Björn Ranelid som skrivit några ord om utställningens huvudperson: "Kärleken är världens första atombomb. Ingen människa kan skriva vackert med knuten hand och ingen kan skjuta med pistolen om pipan slår knut på sig själv", skriver författaren med sin ranelidska retorik.

Några nya alster skimrar i rött, grönt och brunt med en palmliknande växt som ett av motiven. Bilderna kom till i våras.

- Jag fick sådan lust att rita när jag fann några kritor. En sådan lust.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons