Kvinna vann mot försäkringskassan
I stället uppmanade försäkringskassan kvinnan att ta bussen, trots att närmaste hållplats låg 1 700 meter från kvinnans bostad.
Försäkringskassan gick så långt att man vände sig till kammarrätten för att få rätt. Men kammarrätten ger kvinnan rätt till bilstöd, det vill säga ett ekonomiskt bidrag för att skaffa bil.
Kvinnan fick ena benet amputerat för några år sedan. Kvinnan anser, med stöd av läkare, att hon är så pass rörelsehindrad att hon inte kan använda allmänna kommunikationer. 100 meter är det längsta hon kan förflytta sig med hjälp av rullator eller käpp, och hon har stora svårigheter att ta sig upp för trappsteg.
Försäkringskassan ansåg däremot att kvinnan visst kunde använda buss i stället för bil. I försäkringskassans yttrande till kammarrätten hävdar man att kollektivtrafiken är "synnerligen väl utvecklad" på kvinnans bostadsort och att bussarna är moderna och kan nivåsänkas. Försäkringskassan antydde dessutom att om kvinnan reducerade sin vikt skulle hennes rörelseförmåga bli bättre. Ett kränkande påstående, menar kvinnan, som hävdar att hennes övervikt beror på sjukdom.
Kammarrätten går helt och hållet på kvinnans linje och fastslår att hon har klart begränsad gångförmåga även efter lyckad protesträning. Hon har också svårigheter att kliva på och av en buss samt att hon överhuvudtaget inte kan gå utan hjälpmedel.
Kvinnans vikt har överhuvudtaget inte med rörelseförmågan att göra, skriver kammarrätten i beslutet.
Andreas Mårtensson