Annons
Nyheter

Kurer har blivit okrossbara

Skånetrafiken har gett upp. Den omfattande skadegörelsen på busshållplatser i Vellinge kommun blev för mycket. Nu har Skånetrafiken bytt ut glasväggarna i flera busskurer mot plåtskivor.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2008
Isabella Olsson tycker det är bra att glaset i busskurerna vid Vellinge ängar bytts ut mot plåt. Bild: Malin Palm
Isabella Olsson tycker det är bra att glaset i busskurerna vid Vellinge ängar bytts ut mot plåt. Bild: Malin PalmFoto: 

- På de ställen där det varit mycket skadegörelse har vi tyvärr tvingats göra så här, säger Klas Jakobsson, driftunderhållsansvarig på Skånetrafiken.

TA har tidigare rapporterat att hållplatserna på Vellinge ängar och Halörsvägen är två av Skånes mest vandaliserade. Förra året kostade skadegörelsen på dessa hållplatser 133 000 kronor. För att förhindra att kostnaderna eskalerar har glasväggarna nu ersatts av plåtskivor.

Annons

- Jag tycker det är smart gjort att de ersatt glasen med något som är svårare att ta sönder, säger Max Broomé som står och väntar på bussen mellan Vellinge ängar och Malmö.

Max Broomé vittnar om att skadegörelsen var mycket frekvent tidigare.

- Det brukar vara mycket glasskärvor här, säger han.

Isabella Olsson, som också står och väntar på bussen, har samma åsikt. Och hon tycker inte att det är fult med plåt i stället för glas.

- Nej, jag tycker det ser okej ut, säger hon.

Det är dock inte alla som gillar de nya kurerna. Skånetrafiken får ofta samtal från resenärer som upplever kurerna som otrygga, trots att de är utrustade med hål så att man kan se in i dem.

- Det är viktigt att man kan se in. Både för säkerhetens skull och för att förarna ska kunna se om det står någon och väntar på hållplatsen, säger Klas Jakobsson.

Plåtskivorna kommer förhoppningsvis inte att vara långvariga. Skånetrafikens mål är att så småningom byta ut dem mot laminerat glas, som är svårare att ta sönder.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons