Annons
Nyheter

Kronofogden får kritik för slarv

Hovrätten hade tillfälligt upphävt utmätningen av en Vellingekvinnas pension, men kronofogden i Malmö läste beslutet slarvigt och fortsatte att lägga beslag på kvinnans pengar.
Nyheter • Publicerad 7 december 2009

VELLINGE. Nu kritiserar Justitieombudsmannen både hela Kronofogdemyndigheten och den enskilda handläggaren i Malmö.

Kronofogden har för att betala kvinnans skulder under ett antal år tagit hand om ungefär hälften av kvinnans pension. För att få behålla en större del av sin inkomst överklagade hon utmätningsbeslutet till olika instanser.

Annons

I november 2008 beslutade hovrätten att utmätningen skulle upphöra tillfälligt medan kvinnan gavs möjlighet att lämna in ytterligare information om sina nödvändiga utgifter. Kronofogden i Malmö missuppfattade beslutet och fortsatte att utmäta hälften av kvinnans pension. Då vände hon sig till Justitieombudsmannen.

Den felaktiga utmätningen upphörde efter ett par månader. Nu har Justitieombudsmannen utrett fallet och kommit fram till att Kronofogdemyndigheten förtjänar allvarlig kritik för det inträffade.

Mats Amnell
Kallle Kniivilä
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons