Nyheter

Kraftigt minskade öppettider för boklån

Alla bibliotek i Vellinge kommun drar in på öppettiderna. Sämst blir det för Skanörs bibliotek. "Vi tycker 30 timmar i veckan är för lite", säger Annette Stenlund, bibliotekarie. Personalminskningar kan bli effekten.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2009

VELLINGE. På tisdagskvällen tar M-nämnden ställning till ett förslag som skulle minska öppettideerna för alla biblioteken i Vellinge kommun.

De nya öppettiderna grundar sig på besöksstatistik.

– Kvällstid är biblioteken inte särskilt välbesökta, säger Carina Larsson (M), ordförande i M-nämnden.

Vellinge bibliotek får utökade öppettider – men på morgonen då biblioteket öppnar klockan åtta. Däre­mot stänger biblioteket klockan 14 på tisdagar och fredagar.

– Vi går ifrån att alla bibliotek ska ha öppet lika länge, säger Carina Larsson.

Det är Skanörs bibliotek som drabbas hårdast. Från att ha öppet 43 timmar i veckan ska biblioteket ha öppet 30 timmar i veckan.

– Det tycker vi inte om – det är väldigt mycket att dra ner, säger bibliotekarie Annette Stenlund.

Enligt förslaget ska biblioteket i Skanör stänga klockan 14 fyra dagar i veckan.

– Det kommer vi inte att göra. Vi har fått beskedet att vi kan ändra öppettiderna som vi vill inom ramen för de 30 timmarna, säger Annette Stenlund.

Enligt Carina Larsson ska biblioteken inte ha minskade öppettider för att spara – men det utesluter inte att biblioteken ändå kan spara:

– Personalminskningar kan bli effekten av de minskade öppettiderna. Nu får vi se över personalen och det kan bli så att personalen blir övertalig på vissa ställen.

Det kommer inte att bli svårare för besökarna att hinna besöka biblioteken, menar Carina Larsson:

– Nej, men man måste se biblioteket som en helhet i hela kommunen.

Även på biblioteket i Höllviken är man besviken. Biblioteket är alldeles nybyggt och redan nu märker personalen att besökarna är fler än innan flytten till de nya lokalerna.

– Vi utgår från besökarnas behov. När ett nytt bibliotek startar måste vi så klart vara lyhörda för förändringar i besöksstatistiken, säger Carina Larsson.

Generellt brukar både Höllvikens bibliotek och Skanörs bibliotek ha fler besökare på sommaren än resten av året, enligt henne.

Andreas Mattsson
Therese Thomasson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.