Nyheter

Kraftag för reservkraft

Vellinge kommuns äldreboende ska få en bättre beredskap. Tio reservkraftsaggregat ska automatiskt gå i gång vid ett strömavbrott.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2005

Sedan nyår har fem strömavbrott drabbat Månstorpshemmet. Vid samtliga äldreboende i kommunen finns det numera reservaggregat för att säkra eltillgång för uppvärmning och drift av medicinsk utrustning vid avbrott.

Men om avbrotten sker på natten kan det ta tid innan reservkraftaggregaten slås på. För att göra energiförsörjningen tryggare satsar nu kommunen på ny teknik.

Till nästa vinter ska samtliga verk vara helt automatiska.

– Vi bli ganska förskonade av stormen. Men den fick oss att inse att vår beredskap måste uppgraderas, säger kommunalråd Göran Holm, m.

För snart två år sedan lät tekniska förvaltningen göra en utredning för att se över hur automatiska reservkraftverken är i dagsläget på de nio ålderdomshemmen i kommunen. Enligt den är få anslutna till automatstart. Vissa slås på automatiskt, men enbart för uppvärmning.

Kostnaden för att installera detta på samtliga reservkraftverk beräknas bli 600 000 kronor. Eftersom kommunen har fått statsbidrag för detta påverkas inte budgeten.

När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde i går beslutade man att gå vidare med planerna.

Kommunen ser också över den allmänna beredskapen när det gäller strömavbrott.

– I Vellinge kommun är många villor eluppvärmda. Ett omfattande elavbrott kommer därför att drabba många, menar Göran Holm.

Det finns nu planer på att köpa in sex till åtta mobila reservkraftsaggregat bland annat för att snabba kunna värma upp kommunala lokaler där nödställda kan samlas.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.