Nyheter

Konst fyller livbåtsskjulet

Vad kan man ha i Skanörs livbåtsskjul på somrarna när skjulet är tomt? Ett galleri kanske, resonerade Per Engleson. På lördag har den första utställningen någonsin i livbåtsskjulet vernissage.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2008
Tina Apelgren, Kelai Hjort och Birgitte Linde är glada över att få ställa ut i livbåtsskjulet i Skanör. "Det är en underbar lokal", säger Brigitte Linde. Bild: Tomas Nyberg
Tina Apelgren, Kelai Hjort och Birgitte Linde är glada över att få ställa ut i livbåtsskjulet i Skanör. "Det är en underbar lokal", säger Brigitte Linde. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Lokalen är helt underbar! När Per frågade oss ifall vi ville ställa ut sa vi ja direkt. Vi behövde inte ens gå in och titta, säger Brigitte Linde, en av fem premiärkonstnärer i livbåtsskjulet.

Brigitte Linde ställer ut glas och keramik och får under utställningen sällskap av Kelai Hjort (brukskeramik), Tina Apelgren (akryl och blandteknik), Hans Gugenheim (tuschteckningar) och Dick Thellmark (olja). - Alla konstnärerna är lokalt förankrade i området. Vi brukar vara med på konstrundan också, men det är första gången vi ställer ut tillsammans säger Kelai Hjort som hoppas att lokalen kan användas som sommargalleri framöver.

Lifbåt 416 visas på sommaren upp för turister och på vintern står den i ett skjul bredvid fiskrökeriet. Skjulet invigdes 1 maj förra året, samma dag som den enligt traditionen sjösätts.

När båten inte är i skjulet står detta tomt. Tills nu.

- Det är en väldigt vacker lokal, och den ligger väldigt bra till. Det är mycket folk som passerar här, och de har ofta gott om tid att titta, säger Brigitte Linde.

Utställningen pågår hela juni. Det är öppet varje dag mellan klockan 14 och 19. Vernissage är på lördag samma tid.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.