Annons
Nyheter

Kommunen säger åter nej till Fixar-Malte

Det behövs ingen Fixar-Malte i Vellinge kommun. I alla fall inte enligt M-nämnden som vill att kommunfullmäktige avslår SPI:s motion i frågan.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2008

– Fixar-Malte i all ära, men jag tror inte att en sådan förebygger olyckor i hemmet. Det handlar mer om en social tjänst, säger Carina Larsson (m), ordförande i M-nämnden i Vellinge kommun.

SPI:s Kjell Håkansson, som författade motionen, förslår att en fixar-Malte hjälper de äldre med att exempelvis byta glödlampor, putsa fönster och hänga upp gardiner. Enligt Kjell Håkansson kommer detta att leda till en minskning av antalet fallolyckor, som är fler i Vellinge kommun än i riket i övrigt.

Annons

Carina Larsson håller inte med.

– De flesta olyckor i hemmet inträffar inte när man hänger upp gardiner eller tavlor. De sker när man ska gå upp ur sängen eller när man går till toaletten., säger hon.

Just nu genomför Vellinge kommun ett projekt som syftar till att minska antalet olyckor i hemmen. Alla mellan 80 och 83 år ska under året få besök av en sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut som erbjuder balanstest och balansträningsövningar.

– Det projektet är i högsta grad förebyggande. Jag tycker det räcker, säger Carina Larsson.

Andreas Mårtensson

0410-545 25

andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons