Annons
Nyheter

Kitesurfare på fredat vatten – förbudet stärks

Kitesurfaren befann sig på förbjudet vatten och polisanmäldes. Nystartade kitesurfarklubben har som ett mål att förhindra liknande överträdelser.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2009
Foto: 
Bilden är tagen i närheten av Kallbadhuset på Ribban i Malmö 2006.Foto: 

Reservatsföreskrifter ska följas. Det tycker naturvårdarna, länsstyrelsen och kommunen. Sedan i våras råder skärpt tillsyn inom samtliga reservat i Vellinge, och alla överträdelser rapporteras till polisen.

Också nystartade Skånes kitesurfclub månar om regelverket. Ett av syftena med klubben är just att hålla medlemmarna informerade om lagar och förordningar.

Annons

Men i slutet av förra veckan anmäldes en person som kitesurfat i fågelskyddsområdet i västra Höllviken inom naturreservatet Höll. Platsen är idealisk vid ostliga vindar men förbjuden zon enligt reservatsbestämmelserna, eftersom surfarna anses störa sträckande och ruggande fåglar som letar föda i de grunda vattnen.

Det var reservatstillsynsmannen Jan-Åke Hillarp som upptäckte surfaren och larmade polis.

– Därefter har jag lämnat in en skrivelse och ett foto på drakseglaren. Vid en fällande dom brukar brott av det här slaget ge fyrtio dagsböter, säger Jan-Åke Hillarp.

Generellt tycker han att surfarna sköter sig bra. Han tror att den nya kiteklubben kan bidra ytterligare till att öka förståelsen mellan surfarna och naturvännerna.

Björn Munkeby företräder klubben i kontakterna med Vellinge kommun och länsstyrelsen.

Han blir aningen förundrad när han får veta att en kitesurfare sökt sig in i fågelskyddsområdet i Höll-reservatet.

– Det skulle förvåna mig om det är en av våra medlemmar. Vi kitesurfare gillar att vara ute i naturen och är snarare rädda om den än tvärtom. För oss är det viktigt att få en bra samverkan med både myndigheter och miljöorganisationer.

Klubbens ordförande Erik Gibson instämmer.

– Vi har skilda intressen, och när vi inte kan tala med varandra blir det problem. Det är för att överbrygga dessa som vi har bildat klubben. Den ska vara en länk mellan oss och andra nyttjare av vattenspegeln, ett forum som ska sprida information både internt och externt.

Polisen har lagt ner utredningen om intrånget i Höll eftersom det inte gick att identifiera kitesurfaren på den inskickade bilden.

Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons