Nyheter

Kejsarens kläder blev som nya igen

Nyheter • Publicerad 22 april 2005
Med stor entusiasm gav Skanörseleverna sin egen version av kejsarens nya kläder. Truls Nilsson (sittande) fick ikä sig titelrollen – men slapp iklä av sig helt naken. BILD: TOMAS NYBERG
Med stor entusiasm gav Skanörseleverna sin egen version av kejsarens nya kläder. Truls Nilsson (sittande) fick ikä sig titelrollen – men slapp iklä av sig helt naken. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Egenhändigt förfärdigade handdockor illustrerade ett par av HC Andersens största hits.
Egenhändigt förfärdigade handdockor illustrerade ett par av HC Andersens största hits.Foto: 

Kejsaren fick ännu en ny omgång kläder, och den fula ankungen blev vacker ännu en gång, när Skanörs skola firade H.C.Andersen .

Gårdagens teaterföreställning på skolan, då eleverna i klasserna 3 A-B och 4 B spelade för sina yngre och äldre skolkamrater, var kulmen på ett temaarbete som förstås föranletts av den danske sagokungens 200-årsjubileum.

Eleverna har inte bara fått läsa, tolka och diskutera H.C.Andersens sagor, utan även dramatiserat några av hans mest kända verk: "Kejsarens nya kläder" i teaterform, "Svinaherden" och "Dummerjöns" som dockteater och "den fula ankungen" som bildspel.

Scenografin, dockorna och vattenfärgsmålningarna har de förstås gjort alldeles själva.

– Vi har gjort lerskulpturer och klippt silhuetter av H.C. Andersens sagofigurer, och läst otroligt mycket sagor, berättar klasslärare Gunilla Björklund.

– Barnen har tyckt att det varit jätteroligt att jobba med det här, försäkrar Gunilla, som drivit projektet tillsammans med klasslärare Tora Jindhe och fritidspedagogen Susanne Leet.

Inte minst viktigt har varit tolkningen av de ibland rätt så sorgliga och hemska sagorna.

– Mycket handlar om att bli ratad. Och vi har pratat om att mycket av det H.C. Andersen skrev i sina sagor har bakgrund i hans eget liv, berättar Gunilla Björklund.

Senare under kvällen gavs teaterföreställningen även för elevernas föräldrar, som också passande nog fick smaka hembakt dansk kransekage.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.