Annons
Nyheter

Kaptensgårdens konkurs svårjobbad

Kaptensgården har gått i konkurs men konkursförvaltaren Lennart Atteryd kan inte börja arbetet med krogens överlåtande. Anledningen är att fastighetsägaren Zaplutus AB har gått under jorden. – De vägrar besvara mina samtal och mejl. Jag har aldrig varit med om något liknande under hela min karriär, säger Lennart Atteryd.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2011
Foto: 

FALSTERBO. I mitten av januari meddelade tingsrätten i Malmö att Svarta Malin AB som driver Kaptensgården försatts i konkurs. I konkursanmälan fanns krav på drygt 40 000 kronor och hos Kronofogden ligger krav från olika fordrings­ägare på drygt 483 000 kronor.

Lennart Atteryd på Ackordcentralen i Malmö har förgäves försökt att nå fastighetsägaren Zaplutus AB för att få tillgång till lokalen.

Annons

– Kommer jag inte in i restaurangen kan jag inte heller göra någon bedömning om det finns inventarier som tillhör konkursboet och hur mycket de i så fall är värda. Jag har aldrig varit med om något liknande under hela min karriär, att en fastighetsägare vägrar samarbeta på det här viset.

Nu är en begäran om handräckning i färd att färdigställas till Kronofogden.

– Vägrar de släppa in mig får jag försöka den här vägen och se till att en låssmed hjälper mig att komma in, säger Lennart Atteryd.

Hur restaurangens fortsatta framtid kommer att se ut är, enligt Lennart Atteryd, helt omöjligt att förutspå.

– Genom fastighetsägarens märkliga uppträdande ser jag ingen praktiskt möjlighet att överlåta restaurangen.

Förutom problemen med fastighetsägarna har företagets ägarförhållande visat sig vara komplicerade. Jan Nilsson som drev Kaptensgården tills den gick i konkurs, valdes till styrelseordförande i januari i fjor. Men eftersom alla aktie­ägarna inte var närvarande ogiltigförklarades den bolagsstämman av tingsrätten. Domen medförde att Bolagsverket återregistrerade den tidigare ägaren, Jonas Persson, som styrelseledamot i företaget och som mottagare av konkursanmälan.

– Eftersom jag sålde företaget i början av 2009 var det ett snopet besked. Men enligt mina juridiska kontakter behöver jag inte oroa mig för att jag ska stå som ansvarig för något som hänt sedan Jan Nilsson köpte företaget, säger Jonas Persson.

Som Sydsvenskan tidigare har rapporterat återkallade dåvarande M-nämnden Jan Nilssons serveringstillstånd den 6 maj i fjor. Efter överklaganden fastslog kammarrätten den 15 oktober beslutet och sedan dess har Kaptensgården varit stängd.

Sydsvenskan har inte kunnat nå Zaplutus AB eller Jan Nilsson för en kommentar.

INTERNAL INTERNAL
Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons