Annons
Nyheter

Kanalkraschen prövas i Sverige

Finns orsaken till flygolyckan i Falsterbokanalen att hitta på fabriken i Spanien eller på serviceverkstaden i Sverige? Meningarna går isär, men nu är det klart att fallet ska prövas i svensk domstol.
Nyheter • Publicerad 4 april 2011

Fyra personer omkom när Kustbevakningens tjugo år gamla flygplan av modellen Casa 212 störtade i Falsterbokanalen den 26 oktober 2006. Deras efterlevande har stämt den spanska flygplanstillverkaren, men länge har det varit oklart om det är svensk eller spansk lag som ska gälla.

Haverikommissionen kom fram till att flygplanets ena vinge lossnade, eftersom vingens infästning var olämpligt konstruerad och att det fanns tillverkningsdefekter i vingen. Dessutom var underhållsplanen bristfällig när det gäller kontroll av utmattningssprickor, konstaterade haverikommissionen.

Annons

Alltså var det den felaktiga konstruktionen av flygplanet som ledde till kraschen, och fallet ska prövas i Spanien, anser de efterlevandes advokat.

Den spanska tillverkaren ansåg att orsaken i första hand var dåligt underhåll i Sverige och ville ha prövning enligt svensk lag. Tillverkaren påpekade också att flygplanet och underhållsprogrammet var godkända av svenska myndigheter, att service har utförts av ett svenskt bolag och att flygplanet har använts i Sverige.

Spanska domstolar dömer som regel ut högre skadeståndsbelopp än svenska.

Malmö tingsrätt har nu kommit fram till att ärendet ska prövas i Sverige. Domstolen tar inte ställning i frågan om orsaken till olyckan.

Det viktiga enligt domstolen är att olyckan inträffat i Sverige och drabbat personer bosatta i Sverige. Domstolen påpekar också att flygplanet har använts och underhållits i Sverige.

De efterlevandes advokat kommer troligen att överklaga domen.

INTERNAL INTERNAL
Kalle Kniivilä
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons