Annons
Nyheter

"Kan vi så ska vi stoppa det"

Idag öppnar ett nytt transitboende med plats för trettio ensamkommande flyktingbarn. När Attendo Care höll informationsmöte på tisdagskvällen var stämningen hätsk.
Nyheter • Publicerad 11 november 2009
Foto: 
Foto: 
Många krävde svar. Hököpingeborna ville ha svar på sina frågor om transitboendet i Hököpinge. Bruksparkens förskola fylldes snabbt av ortsbor – och de flesta av dem visade tydligt att de inte vill ha något boende för ensamkommande flyktingbarn.
Många krävde svar. Hököpingeborna ville ha svar på sina frågor om transitboendet i Hököpinge. Bruksparkens förskola fylldes snabbt av ortsbor – och de flesta av dem visade tydligt att de inte vill ha något boende för ensamkommande flyktingbarn.Foto: 
Foto: 

VELLINGE. Boendet öppnar på Bruksparkens vandrarhem och där skulle också de närboende informeras. Salen rymde trettio personer, men utanför stod närmare hundra och ville komma in.

– Prova att stoppa oss, sa en man i folkhopen.

Annons

– Kallar ni till möte får ni fan ha en lokal också, sa en annan.

Lösningen blev att flytta mötet till Bruksparkens förskola. Uppretade Hököpingebor gick dit i en lång rad.

– Det är för jävligt, sa Silvester Curk, som i likhet med de flesta som samlats inte ville veta av något transitboende i Hököpinge.

Mitt i salen ställde sig Eva Dall, regionchef för Attendo Care individ och familj.

– Det är så här att vi fått ett uppdrag av Malmö stad, började hon och förklarade sedan att hon överraskats av den stora uppslutningen.

Frågorna var många och invändningarna ännu fler. Bakgrunden är att Malmös sex transitboenden är fulla, liksom Attendo Cares nystartade boenden i Svalöv och Svedala.

– Situationen för flyktingbarnen är otroligt tuff. Hade vi haft alternativ hade vi inte placerat ungdomarna i Vellinge, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö stad och ordförande i sociala resursnämnden.

Hon var inte närvarande i Hököpinge. Det var däremot sverigedemokraten Lars-Johan Hallgren från Malmö kommunfullmäktige, född i Hököpinge.

– Varför göra Malmös problem till Vellinges problem? undrade han och fick kvällens största applåd.

Vissa föräldrar uttryckte oro över vad som skulle hända när deras ungdomar möter flyktingbarnen på byn. Många var ilskna över hur den demokratiska processen hade gått till.

Annons

Två Vellingepolitiker fanns på plats men kunde inte säga mycket mer än att de var tagna på sängen.

– Jag fick veta detta klockan 12 i dag och jag är vice ordförande i kommunstyrelsen, sa Nils-Ola Roth.

– Kan vi stoppa det, så ska vi stoppa det! sa Carina Larsson (M), ordförande i M-nämnden.

Mötet varade en timme men många fortsatte att prata utanför skolan efteråt.

Ann Gäre
Alf Sjögren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons