Annons
Nyheter

Kämpingestranden kämpar i motvind

Delar av sandstranden i Kämpinge kan i framtiden vara ett minne blott. Vellinge kommun vill fylla på den med sand, men länsstyrelsen bromsar.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2011

Tålamodet har börjat sina såväl i Vellinges kommunledning som hos dem som nyttjar stranden.

En privatperson beskriver i ett mejl till kommun­en läget som desperat, efter­som halva Kämpinge-stranden redan i nuläget är stenig. Kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) delar i princip den uppfattningen.

Annons

– Vi har mycket kontakt med länsstyrelsen och försöker få igenom ett tillstånd att suga upp sand som vi kan lagra och använda vid behov, säger han.

Ljungman känner trycket från kommuninvånarna. Tillsammans äger de fastigheter för uppskattningsvis 20 miljarder kronor. Och alla vill ha en strand att vistas på så nära sina hus som möjligt.

– Vi är angelägna om att komma framåt och kan inte bara passivt titta på. En kommun ska inte bryta mot regelverket men det kan bli så att vi tar lagen i egna händer.

Men att suga upp sand är inget som görs i en handvändning. Det förklarar Jon Larsen i länsstyrelsens vatten­verksamhetsgrupp.

Det är inte lämpligt att ta sand överallt, i synnerhet inte i havet som omger Vellinge kommun, eftersom man där måste ta hänsyn till naturreservat och olika restriktioner.

Dessutom ska sanden likna den som redan finns på stranden.

– Jag har svårt att se någon annan plats än Sandhammaren som är läglig, säger Jon Larsen och hänvisar till den sand som nyligen sugits upp just där och fraktats till Löderups strandbad och Ystad sandskog.

Det är vinden och vågornas rörelse som gör att sanden försvinner ut till havs.

I Ystad har problemen varit mer omfattande än på Näset.

Efter åratal av strid lyckades Ystads kommun under våren få tillstånd av regeringen via SGU, Sveriges geologiska undersökning, att frakta tillbaka hundratusentals kubikmeter sand som samlats i bankarna vid Sandhammaren.

Annons

Att Ystads kamp gav resultat tänder hoppets låga i Vellinge, som Lars-Ingvar Ljungman uttrycker det.

Men Jon Larsen är inte säker på att just Kämpinge­stranden kommer att fyllas på med sand.

– Vi kan inte räkna med att vi kan skydda alla våra stränder när havsnivån stiger. Vi tycker att kommuner ska se över vilka stränder som är viktigast att bevara.

Larsen berättar att länsstyrelsen ska påbörja ett projekt där man ser över Skånes stränder och gör en plan för vilka som ska åtgärdas och var naturen ska få ha sin gång.

Lars-Ingvar Ljungman är skeptisk till just att naturen skulle få ha sin gång.

– Det finns inte en enda kvadratmeter på Näset som inte är påverkad av att människor har bott här. Naturen har satts ur spel för länge sedan.

INTERNAL INTERNAL
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons