Annons
Nyheter

Kaféägare blev årets företagare

Årets företagare i Vellinge är en krögare och en hockeyspelare. Tillsammans får Gabor Sinko och Joakim Musakka hedersutmärkelsen för sitt "Café Kust" i Falsterbo.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2005

Café Kust öppnade i en gammal ombyggd klädbutik i Falsterbo 2001, till kraxandet av många olyckskorpar:

– 99 av 100 sa att det aldrig skulle gå, berättar Gabor Sinko. Än var det för att vi öppnade på vintern, än för att vi öppnade i Falsterbo och inte i Skanör.

Annons

Men satsningen gick hem, och nu har kaféet både lunch- och fikagäster, inte minst ur "barnvagnsmaffian" som Gabor skämtsamt uttrycker det.

– Vi öppnade kaféet som vi saknade själva, berättar han. Som Malmöbo har man åkt ner många gånger för att promenera, och så har man velat ha en fika. Men det var aldrig något som var öppet i Falsterbo.

Gabor och Joakim har också öppet året runt, vilket omnämns särskilt av Vellinges kommunstyrelse, som utser årets företagare.

Motiveringen lyder "för att genom kreativitet, entreprenörsanda och hårt arbete ha etablerat en verksamhet som uppskattas för sitt näringstillskott och för sina öppettider året om och veckan igenom".

– Det är smickrande att få utmärkelsen, givetvis, säger Gabor Sinko glatt. Det är väl så att folk uppskattar det vi gjort här nere. Att det faktiskt var något som tydligen fattades här nere.

Café Kust har redan fått en utmärkelse som heter duga: De omnämns i positiva ordalag i reseguiden Lonely Planet, och det vet alla som gjort långresor hur mycket det kan betyda.

Tidigare har Gabor haft flera restaurangrörelser i Malmö, bland annat Brasserie Slottsparken. När han fick uppdraget att ordna maten till Hockeylaget MIF träffade han hockeyproffset Joakim Mussaka, som numera lagt skridskorna på hyllan och jobbar i kaféet.

– Fast varken jag eller Joakim ser det som ett jobb egentligen, utan det är ett sätt att umgås, tycker Gabor.

Att kaféet nu fått efterföljare även i Skanör tycker han bara är positivit. Det behöver hända mer på Näset, och det behövs fler butiker, tycker han. Nu slipar företagarduon på ännu så länge hemliga projekt att fortsätta med, men de berör sannolikt inte Falsterbo.

Lars Thulin

Annons

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

FALSTERBO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons