Nyheter

Kafé blev lösning för krånglande klass

Orosmoment och trubbel började bli vardag för sexorna på Rosentorpsskolan i Vellinge. En originell lösning som involverade mycket kakor blev räddningen för klassen.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2006

Problemen bland de 49 eleverna i den stora Vellingeklassen gjorde att föräldrarna gick samman för att diskutera tänkbara lösningar. En av dem blev att starta ett kafé där elever och föräldrar kunde samlas en gång i veckan.

– Kaféet har blivit en samlingsplats där man kan träffas och prata. Många av föräldrarna är väldigt engagerade i det här projektet. Det som är positivt är att ungdomarna lär känna fler vuxna och även tvärtom, att fler vuxna känner ungdomarna och vet vem de är, säger Jessica Lindgren som själv är mamma till en av killarna i klassen.

Tidigare höll man kaféet på Rosentorpsskolan, men på torsdagen var det nyinvigning i nya lokaler på Norrevångsgatan. Representanter från Lions Club i Vellinge var närvarande för att överlämna ett bidrag på 5000 kronor till verksamheten.

Varje torsdag träffas klassens elever och föräldrar under två timmar på kaféet för att hitta på någonting tillsammans. Eleverna får själva vara med och bestämma om man ska baka kakor, pyssla eller vad man vill göra. Några av ungdomarna har startat en egen teatergrupp.

Inför framtiden planerar man att börja servera varma mackor istället för kakor på kaféet, så att det inte blir för mycket av det goda.

– Kaféet har gjort väldigt stor skillnad, tycker jag. Sammanhållningen i klassen har blivit mycket bättre, säger Jessica Lindgren

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.