Annons
Nyheter

JMS i konkurs

Tryckerikoncernen JMS, med runt 90 anställda i Vellinge, har ansökt om konkurs. Företaget kan inte betala sina skulder och ser ingen annan utväg.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2013
Plåtbyte på tryckeriet JMS.
Plåtbyte på tryckeriet JMS.Foto: 

- Det är väldigt tråkigt. Jag trodde inte att det skulle gå så långt, men likviditeten inför sommaren blev så pass ansträngd i förra veckan att vi var tvungna att ansöka om konkurs, säger Stefan Mannfalk, JMS Mediasystems ägare och vd.

Han säger att det inte saknas tillgångar, däremot har företaget inga pengar att tillgå. Orsaken till konkursen är flera.

Annons

- Den planerade flytten av vår danska anläggning till Sverige senarelades och vi har haft uppstartsproblem i Helsingborg, säger han.

Tryckeriet i Helsingborg förstördes av en brand för några år sedan och enligt Stefan Mannfalk investerade man runt 80 miljoner kronor, i princip utan extern finansiering, för att få igång verksamheten igen.

- De två verksamheterna i Vellinge går bra men de tillhör samma bolag som tryckeriet i Helsingborg och dras därför med, säger Stefan Mannfalk.

Han menar även att konjunkturläget med tuffare tider påverkat och ger som exempel att kunden Team Sportias rekonstruktion innebar en förlust på runt en miljon kronor för JMS. En annan faktor Stefan Mannfalk ser är fallande upplagor och tunnare tidningar gällande dagstidningar, vilket i sin tur påverkar tryckeribranschen.

- Jag hoppas på någon form av fortsättning för företaget, det kan finnas flera olika köpare, säger Stefan Mannfalk.

Under måndagen höll Ola Sellert, advokat och konkursförvaltare, informationsmöten på arbetsplatserna i Helsingborg och Vellinge.

- Det är klart inget roligt besked att få mitt i sommaren men de uppträder samlat, sammanfattar han dagen.

Ola Sellert, har även haft kontakt med vissa kunder och leverantörer för att prata om läget.

Konkursboet kommer att drivas vidare under åtminstone en månads tid. Den statliga lönegarantin gäller, vilket innebär att de anställda får sin lön den 25:e.

- Nu är det fullt fokus på att titta framåt och försöka rädda verksamheten. Jag har redan haft kontakt med några spekulanter, säger Ola Sellert.

Företaget har runt 230 anställda, merparten i Helsingborg. I Vellinge finns runt 90 anställda. Förutom tryckerierna finns även försäljningskontor i Stockholm och Göteborg. Företaget grundades 1978.

Lisa Kron
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons