Annons
Nyheter

Ishockey och simning på rasten

När klass 4 på Skanörs skola fick som uppgift att ge förslag på en drömskolgård skenade fantasin iväg. Resultatet blev en idrottsplats, zoo och tv-rum på samma gång.
Nyheter • Publicerad 26 april 2007
I ett hörn ska en bandybana ligga. På vintern ska den bli konstfrusen så att eleverna ska spela hockey.
I ett hörn ska en bandybana ligga. På vintern ska den bli konstfrusen så att eleverna ska spela hockey.Foto: 
Föräldrar, lärare och politiker bjöds i onsdags kväll in till Skanörs skola för att titta på elevernas drömskolgård. Bild: Tomas Nyberg
Föräldrar, lärare och politiker bjöds i onsdags kväll in till Skanörs skola för att titta på elevernas drömskolgård. Bild: Tomas NybergFoto: 
En viloplats med gott om bänkar och blommor kan komma väl till pass.
En viloplats med gott om bänkar och blommor kan komma väl till pass.Foto: 
Alex Veal, Jakob Streijffert, Alexandra Hantaniäni och Frida Bank går alla i fjärdeklass och har varit med om att skapa ett förslag på ny och lyxig skolgård.
Alex Veal, Jakob Streijffert, Alexandra Hantaniäni och Frida Bank går alla i fjärdeklass och har varit med om att skapa ett förslag på ny och lyxig skolgård.Foto: 

Skolgården till Skanörs skola kommer snart att erbjuda eleverna både fotboll, tennis och klättervägg. Blir man överhettad går det bra att ta ett dopp i en stor swimmingpool. Eller så kan man alltid lägga sig i lusthuset och se på tv. Men man får inte glömma att mata djuren. Grisar och kaniner ska samsas med eleverna på skolgården.

I alla fall om man får tro klass 4 på skolan. Under hela läsåret har de jobbat med att skapa en modell av deras drömmars skolgård. Projektet ingår i en landsomfattande tävling som Idea Futura, en del i ett samarbete mellan elva sydskånska kommuner, arrangerar.

Annons

Dagens skolgård tycker barnen är okej. Men den har sina brister.

– Det är så mycket asfalt, säger Frida Bank.

Detta rådde eleverna bot på. I deras stora modell av den framtida skolgården finns det inte en enda kvadratmeter asfalt. Ett grönt filttyg breder i stället ut sig över modellen som visar på fint gräs.

Men idéerna tar naturligtvis inte slut där. Att eleverna vill vara aktiva på gården är uppenbart. Här finns både löparbanor, en längdhoppsgrop och gungor. Klasskompisarna Alex Veal och Jakob Streijffert har dock en annan favorit. De pekar på ett av modellens hörn.

– Detta är en bandybana. Och på vintern häller man på vatten och fryser till hockeybanan, säger Alex Veal belåtet.

I onsdags kväll visade barnen upp sin idé för lärare, föräldrar och politiker. Klassens lärare Carina Lindskog är stolt över sina elever.

– De har varit väldigt engagerade i detta. Vissa idéer känns realistiska. Andra lite mindre, säger hon.

Tror du skolgården kan bli verklighet?

– Jag vet inte. Men vi lyckades locka hit rektorn att titta på idéerna iallafall. Förhoppningsvis har vi fått honom intresserad.

Sofia Bergström

Annons

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons