Annons
Nyheter

Insparken sparkas ut i Vellinge

Sedan 1998 har sistaårseleverna på Sundsgymnasiet ”sparkat in” de nya eleverna varje höst. Men efter skräp, alkohol och ”förnedrande tävlingsinslag” ersätts traditionerna av en välkomstdag som skolan anordnar.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2012
Foto: 

Insparken har hittills arrangerats av eleverna i årskurs 3 på Sundsgymnasiet, ofta i hemlighet.

– De senaste åren har vi tagit reda på var eleverna håller hus och övervakat lekarna. Men det har ändå varit för stimmigt och spårat ur, säger Marie Louise Arendt, säkerhetschef i Vellinge kommun.

Annons

Kulmen nåddes förra året när en elev skadades efter att ha sprutats med rengöringsmedel eller ättika i ögonen.

Nu planerar skolan, kommunen och polisen för en lugnare och förhoppningsvis roligare välkomstdag. Tanken är att de nya eleverna ska åka iväg på skoltid och tävla klassvis i olika grenar, med frivilliga funktionärer från de äldre årskurserna.

– Det är ett viktigt och bra sätt för våra elever att känna sig hemma på skolan. Men det måste kunna genomföras på ett trevligt sätt utan inblandning av alkohol, skriver rektor Gert Åkesson i ett pressmeddelande.

Reaktionerna från eleverna har varit blandade, säger Marie Louise Arendt, som har informerat om förändringarna ute i klasserna tillsammans med polisen.

– Några tycker att det är bra att skolan tar över. Andra tycker att det är himla tråkigt att det händer just när de får chansen att arrangera. Men i stort är reaktionerna mindre negativa än väntat, säger hon.

Söderslättsgymnasiet i Trelleborg har anordnat sin inspark på skoltid sedan länge. Det finns inga planer på att förändra.

– Tvärtom, jag gissar att Sundsgymnasiet har sneglat på oss. Här anordnas inspark och utspark av elevkåren i samråd med skolledningen. Allting sker på skoltid. Syftet är att de nya eleverna ska få en trevlig invigningsrit till skolan. Inte att de ska behöva delta i penalistiska lekar, säger Anders Wramnell, rektor på Söderslättsgymnasiet.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons