Annons
Nyheter

Inga snabba svar för arkeologer

I måndags kom arkeologerna tillbaka till Håslöv. Uppdraget var att leta efter fortsättningen på en 5 000 år gammal processionsväg. Men någon väg hittade de inte.
Nyheter • Publicerad 15 september 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Öster om E6 och söder om Håslövs kyrka letade arkeologen Björn Nilsson och kollegerna från Riksantikvarieämbetet på måndagen förgäves efter resterna av en 5 000 år gammal processionsväg.
Öster om E6 och söder om Håslövs kyrka letade arkeologen Björn Nilsson och kollegerna från Riksantikvarieämbetet på måndagen förgäves efter resterna av en 5 000 år gammal processionsväg.Foto: 

HÅSLÖV. Den drygt 5 000 år gamla processionsvägen, som påträffats vid utgrävningarna inför motorvägsbygget mellan Vellinge och Trelleborg, har satt myror i huvudet på arkeologerna.

Vart leder den? Fortsätter den söderut? Eller har den bara omgärdat den väldiga kult- och samlingsplatsen Döserygg med tjugotalet gravar och offerlund väster om E 6 och Håslövs kyrka?

Annons

Det var för att få svar på de frågorna som arkeo­logen Magnus Andersson och hans medarbetare från Riksantikvarieämbetet på måndagen tog sig an stubbåkern på motsatta sidan av E 6.

Pengarna, som de hade fått från en fond, 50 000 kronor, räckte bara till en dags grävning. Så tiden var kort.

Men utsikterna var lovande.

Tidigare genomförda markradarundersökningar i området visade tecken som skulle kunna vara resterna av en vandringsled.

En grävskopa skalade av ett par hundra kvadratmeter matjord och frilade underliggande jordlager. Den formation av större stenar som blottades tydde på något slags anläggning. Hoppet växte. Kanske hade stenarna utgjort diket i det palissadverk som man visste hade kantat processionsvägen?

Men efterhand som dagen gick och undersökningen framskred, tvingades arkeologerna förkasta den hypotesen.

– Som det ser ut nu fortsätter processionsvägen inte på den här sidan av E 6. Det verkar i stället som om den går under E 6. Nu får vi diskutera hur jobbet ska fortsätta, säger Magnus Andersson.

Olof Broddesson
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons