Annons
Nyheter

Hundägare bryter mot reservatsbestämmelser

I Vellinge kommun anses friheten vara större, men inte så stor som en hel del hundägare uppenbarligen tror. Hundar i områden med beträdnadsförbud och lösa hundar i naturreservaten på Näset är ett växande problem.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2004

Tillsynsmannen Jan-Åke Hillarp kan gå med sina hundar kopplade vid Flommen. På många andra områden är det förbjudet att ta med hunden, men många hundägare bryter mot förbuden.BILD: TOMAS NYBERG - Det börjar gå lite för långt, säger Jan-Åke Hillarp, tillsynsman. Vi kommer troligen att börja fotografera eller filma hundägarna så att det inte blir någon diskussion när vi polisanmäler det. Jan-Åke Hillarp är ute i reservaten minst en gång i veckan och varje gång han är ute får han säga till minst tre hundägare att de bryter mot bestämmelserna. En del har han sagt till ett antal gånger. - Jag får ofta höra att deras hund inte jagar, säger han. Men det spelar ingen roll om deras hund inte jagar eller om den är 15 år gammal, hunden ska vara kopplad eller får inte vara där. Det händer också att folk är direkt oförskämda. Att bryta mot reservatsbestämmelserna har högre straffvärde än att bara bryta mot de lokala ordningsföreskrifterna. Straffet är dagsböter. Fakta - hundregler Flommen: koppeltvång från den 1 mars till och med 31 augusti. Hunden får inte vara med på stranden mellan klockan 6 och 20 under tiden 1 maj - 31 augusti. Skanör-Höllviken: Koppeltvång under tiden 1 mars - 31 augusti. Ljungskogens och Ljunghusens strandbad: Koppeltvång hela året. Hundar får inte vara på stranden mellan klockan 6 och 20 under tiden 1 maj - 31 augusti. Kämpinge strandbad, Östra Kanalstranden: Hundar får inte medföras på badstränder mellan klockan 6 och 20 under tiden 1 maj - 31 augusti. Skanörs norra revel, Ängsnäset: beträdnadsförbud för både människor och hundar under tiden 1 april - 15 juli. Lilla Hammarsnäs, Näsholmarna: beträdnadsförbud 15 april - 15 juli. Måkläppen: beträdnadsförbud för hundar hela året. beträdnadsförbud för människor 1 februari - 31 oktober. - Fortfarande ser jag enstaka hundar som driver ensamma, särskilt i Ljungskogen, säger Jan-Åke Hillarp. Förr var det vanligt. Vi har också haft lösa hundar ute på Måkläppen som plockade fåglar. De koppeltvång och beträdnadsförbud som finns är till för att skydda både djurlivet och andra brukare av områdena. Både på Måkläppen och i de andra reservaten finns sträckande fågel, rastande fågel och fåglar som häckar. Dessutom finns sälarna. - Hundar och sälar är rätt lika och sjukdomar kan spridas mellan dem, säger Jan-Åke Hillarp. Vi vet så lite om sälarna. Han bryr sig inte så mycket om ifall badar med hunden lös och bara går mellan filten och vattnet. Men han godkänner inte att man går längs stranden med hunden. - Det stör det vilda, säger han. Folk som ser att hundar är lösa inom reservaten tror att det är fritt fram. Dessutom skrämmer de andra besökande.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons