Annons
Nyheter

Hotade politiker bör kontakta säkerhetschef

Vellinge kommuns säkerhetschef Marie-Louise Arendt uppmanar nu alla kommunens politiker som utsätts för hot att kontakta henne. Syftet är att förhindra att omfattningen av hoten växer sig större.
Nyheter • Publicerad 3 december 2008

I ett mail till politikerna skriver Marie-Louise Arendt att hon har regelbunden kontakt med säkerhetspolisen och närpolisen, som då ofta frågar ifall det inträffar hot mot politiker.

"Det är därför, för er skull och för demokratins skull, oerhört viktigt att jag får reda på om ni utsätts för något som ni uppfattar som hotfullt", skriver hon.

Annons

Bakgrunden till uppmaningen är händelserna i måndags, då kristdemokraten Anders Alkewall hoppade av sina politiska uppdrag efter långvariga hot och trakasserier för ett uttalande om att kommunen borde undersöka möjligheten att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Det var inte första gången som en flyktingvänlig Vellingepolitiker fått ta emot hot. 2007 blev socialdemokraterna Christina Skörvald och Inger Jarl-Beck hotade efter att de ställt sig positiva till en flyktingmottagning Vellinge.

Efter Anders Alkewalls avhopp har han fått många reaktioner. Både från politiska motståndare och allmänheten. - Det känns extra bra att ha fått stöd från folk jag inte känner. De har stöttat mig och tyckt att det är tråkigt att jag avgår, men de har också förstått mitt beslut, säger Anders Alkewall.

Alkewall kontaktade aldrig kommunens säkerhetschef vid hoten.

- Jag har pratat mycket med vår ordförande i Vellinge, partidistriktet och kansliet. Jag kanske skulle ha kontaktat henne också, men det var inget jag tänkte på i det läget, säger han.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons