Annons
Nyheter

Höllvikenstudent Europamästare i ekonomi

Efter att ekonomistudenter från Sverige, Tyskland, Holland och England i helgen gjort upp i "International case competition" kan Rickard Danielsson från Höllviken kalla sig Europamästare i ekonomi.
Nyheter • Publicerad 13 april 2004
Foto: 

Rickard, vars grupp av lundaekonomer tidigare vunnit den nationella tävlingen mellan svenska universitet, deltog i den europeiska tävlingen i Prag i helgen. Och laget, som också bestod av ekonomistudenterna Johan Bäckman, Thomas Eliasson och Christian Grauers, tog faktiskt hem spelet även på internationell nivå. - Vi hade väl på känn att vi hade möjlighet att ta hem segern, och åkte till Prag med den inställningen, förklarar Rickard Danielsson, vars team förberett sig noggrant. Bland annat hade man gått igenom en rad ekonomiska fallstudier (så kallade "cases"), besökt svenska exportrådet och plöjt ekonomitidningar för att hänga med. - Tävlingen är ett kul sätt att lära sig utanför skolan, tycker Rickard. Man får möjlighet att praktisera de teorier man lärt sig, på verkliga problem som företag ställts inför. Den uppgift som lagen hade att lösa var att under tre timmar analysera ett verkligt företags problem, föreslå lösningar och sedan under 25 minuter presentera dessa för juryn. I Prag handlade det dels om huruvida nätbaserade bokförsäljaren Amazon.com borde börja med konsultverksamhet, dels om koncernen bakom flygbolaget Easy Jet borde expandera in i biobranschen också, med ett "Easy Cinema". - Jag tror vi vann på att vi har en oerhört bra bredd i gruppen, säger Rickard. Vi är fyra rätt samspelta personer med helt olika inriktningar inom ekonomin. - Min "specialitet" är att granska den rekommendation vi kommer fram till, och försöka såga den så mycket som möjligt, faktiskt! Då lär vi oss att argumentera för den bättre. Vinsten, resecheckar för totalt 500 euro, kan det tänkas att gruppen gör en gemensam firar-resa för. 25-årige Rickard Danielsson kan även fira att han just, efter ett avslutat projekt i Singapore, blivit klar med sin magisterexamen. Fram till sommaren jobbar han med ett forskningsprojekt på Ekonomihögskolan i Lund. - Naturligtvis ser det väl bra ut när man söker jobb, att man har vunnit den här tävlingen, säger Rickard.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons