Annons
Nyheter

Hököpinge hans språngbräda till riksdagen

Flyktingdebatten i Hököpinge gav Hanif Bali (M) en riksdagsplats. Han flydde själv till Sverige som treåring. Nu vill han jobba med integrationspolitik.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Ungefär samtidigt som Moderaterna hade provval till sina riksdagslistor blev Hököpinge känt för protesterna mot transitboendet för flyktingbarn. Riksdagskandidaten Hanif Bali skrev en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Jag skäms över mina partivänner”, och berättade historien om när han kom till Sverige från Iran.

– Tack vare debattartikeln om Vellinge var det många som röstade på mig. Jag hamnade på artonde plats. Det var helt okej, jag skulle bli ersättare.

Annons

Men provval är bara rådgivande och partiet flyttade upp Hanif Bali på nionde plats på Stockholms läns lista. Det betydde en given riksdagsplats.

– Det var typ det största som har hänt i mitt liv.

Efter uppropet första dagen hade Hanif Bali sin första tv-debatt med Kent Ekeroth (SD). Att de sitter bredvid varandra i riksdagen har resulterat i flera artiklar och tv-inslag.

Rätt fånigt, enligt Hanif Bali, som tycker att Sverige­demokraterna får för stor uppmärksamhet.

– Första integrationspolitiska debatten kommer varenda jävel att vilja springa upp och berätta att de inte håller med Sverigedemokraterna. Men ingen vill berätta hur de ska få Sverige att bli bättre. Det är jag rädd för.

Hanif Bali beskriver sig som mer liberal än konservativ. Han gick med i Muf som sextonåring när han fastnade för partiets frihetsideologi.

Han har flyttat mellan många fosterfamiljer i olika delar av Sverige. I Solna tyckte han att integrationen fungerade bättre. Han frågade partikollegorna varför och fick sitta med tjänstemännen en dag för att se hur de jobbade.

– Man får ett treårigt bidrag från staten varje gång man tar emot en flykting. Istället för att bara dela ut pengarna fixar vi en anställning. Kraven är att personen ska vara behövd och att det inte får finnas för många från samma land på företaget, så att man måste använda språket. 90 procent har egen försörjning inom två år. Det är enkelt, säger han.

Vad man än pratar med Hanif Bali om så landar det i invandring och integration.

– Bo Lundgren kom fram till mig igår och sa att jag borde bredda mig. Han föreslog skattefrågor, haha. Jag vet inte riktigt.

Annons

Han hoppas att han får jobba med integrationsfrågorna. Helst skulle han vilja göra en utredning av kommuner med medelhög och hög invandring, för att se vilken politik som leder till lyckad integration.

– Jag har sagt det flera gånger. Problemet är inte för många invandrare, problemet är för många dåliga politiker. Politiker verkar tro att integration är folkliga fester med kryddstark mat och musik.

Utifrån sin egen erfarenhet ser han två saker som har gjort skillnad.

Det första är språket.

– Man lär ut en svenska som bara är gångbar i klassrummet på sfi. Man har haft attityden att det är okej att folk bryter för de bor ändå i ett invandrartätt område. Jag märker att människor, som har en vi och dom-inställning, är redo att göra väldigt mycket undantag för mig bara för att jag pratar bra svenska.

Det andra är jobb.

– Jag är inte uppväxt hos svenska fosterfamiljer. Mycket av det jag har lärt mig av svensk kultur har jag lärt mig på jobbet.

Hur är det att vara så personlig i politiken? När man läser om dig är det alltid berättelsen om det ensamkommande flyktingbarnet.

– Jag tycker det är viktigt att politiken är mänsklig. Men när jag går omkring och tänker på mig själv så tänker jag ju inte ensamkommande flyktingbarn. Jag tänker Solnabo, stockholmare, svensk och därefter datornörd. I typ sjuttionde ledet lägger jag till ensamkommande flyktingbarn.

INTERNAL INTERNAL
Maggie Strömberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons