Annons
Nyheter

Höjda avgifter på musikskolan

Högre avgifter och mindre av individuell undervisning blir i höst följden av att Vellinges musikskola måste spara pengar.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2004

Av kommunen har musikskolan ålagts att kapa minst 800 000 kronor ur det årliga anslaget, vilket motsvarar en fjärdedel av skolans budget. Till M-nämndens möte i tisdags presenterade skolan tre alternativa sparförslag för att nå målet. Det första alternativet bygger på låga höjningar av avgifterna, och lägger i stället tyngdpunkten på att spara genom att utöka elevgrupperna och minska den individuella undervisningen. Ett annat alternativ gör tvärtom och höjer avgifterna kraftigt, medan verksamheten försämras i mindre grad och den mesta individuella undervisningen kan bibehållas. Det alternativ Vellinge m-nämnd fastnade för kan sägas vara ett slags kompromissförslag. Man både höjer avgifterna, relativt måttligt, och försämrar i verksamheten, på så vis att varje lärare får ta hand om fler elever. Man satsar också mer på orkester- och ensemblespel än på den dyrare individuella undervisningen. Med det alternativet kommer en av skolans nio lärartjänster att kapas bort. Samtidigt höjs en del av terminsavgifterna ganska drastiskt - exempelvis ökar avgiften för en ämneskurs med orkesterspel med 40 procent, från 1 000 kronor till 1 400 kronor. Terminskostnaden för körsång ökar från 300 kronor till 450 kronor, medan gruppundervisning i gitarr eller klaviaturinstrument går upp från 800 kronor per termin till 900 kronor. En utökning av utbudet sker faktiskt, i och med att musikskolan planerar att starta en kurs i dans. När Vellinges M-nämnd i tisdags fattade beslut om besparingen opponerade sig dels socialdemokraterna, som vill hålla avgifterna oförändrade på skolan, dels folkpartiet som yrkade avslag för hela sparpaketet. Beslutet om avgiftshöjningarna ska formellt fattas av kommunfullmäktige på sitt nästa sammanträde, men frågan har debatterades redan inför budgetläggningen 2004 och tankarna om höjda taxor vann då majoritetens gehör.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons