Annons
Nyheter

Höjda avgifter klubbades i Vellinge

En lång rad höjda taxor och avgifter stod på dagordningen när Vellinges kommunfullmäktige sammanträdde på onsdagskvällen.De flesta klubbades igenom utan några större protester.
Nyheter • Publicerad 29 april 2004

Men när det kom till höjningen av avgifter till kommunala musikskolan blev det livlig debatt - åtminstone från oppositionens håll. Sylvia Oscarsson (spi) menade att sparbetinget på 800 000 kronor som lagts på musikskolan i stället skulle kunna tas från de 11 miljoner kronor som M-nämnden tilldelats utifrån förra årets överskott. - Jag yrkar återremiss med anledning av att det finns pengar att ta av, sade Sylvia Oscarsson. Annika Kramer (s) gick därefter upp i talarstolen och yrkade kort och gott på avslag till förslaget att höja avgifterna i musikskolan. Håkan Thorsell (fp) ifrågasatte hur man tänkt när man samtidigt som avgifterna höjs ska dra ner på antalet elever. - Då blir ju undervisningen per elev mycket dyrare, konstaterade han. Han efterlyste också planer för hur kommunledningen planerar för musikskolan på lite längre sikt. - Det här liknar ju mest svältdöden. Eller det kanske är det man räknar med - att kvaliteten sjunker - så att eleverna tillslut uteblir. Kommunstyrelsens ordförande Göran Holm (m) försvarade höjningen med att en terminsavgift i musikskolan ändå inte motsvara mer än sex veckors abonnemang på en svensk filmkanal. - Varenda gång som vi höjt avgifterna kommer det röster om att vi halverar musikskolan men faktum är att vi aldrig haft mer elever än vi har i dag, sade Göran Holm. Efter två voteringar, både om att återremittera förslaget och därefter om själva förslaget, gick höjningen igenom då samtliga 33 moderater röstade för och de övriga 16 ledamöterna emot. De andra taxor som beslutade höjas var dels kostnaden för att stå i tomt- och villakön och dels taxan för tillsyn enligt djurskyddslagen. Dessutom beslutade fullmäktige att införa parkeringsavgifter på parkeringsplatsen öster om Skanörs hamn. Detta menade Bengt Bergström (fp) inskränker på den i Vellinge berömda friheten. - I allt större utsträckning verkar det som om friheten ska begränsas till den som har pengar att betala. Jag brukar dagligen spatsera i området vid hamnen och det kostar inget än så länge. Men det är väl bara en tidsfråga med tanke på den avgiftsiver som gäller även i Vellinge kommun, sade Bengt Bergström som även yrkade avslag på förslaget.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons