Annons
Nyheter

Högtryck räddade livräddarna

Högtrycket de sista veckorna i juli räddade inte bara sommaren för tusentals semesterfirare. Det räddade också livräddarnas existens.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2008
Sol och värme räddade livräddarna. Bild: Scanpix
Sol och värme räddade livräddarna. Bild: ScanpixFoto: 

- Jag var väldigt nervös. Om inte vädret blivit bättre så skulle det ha inneburit slutet för oss, säger Erik Queckfeldt, ordförande i Stiftelsen Falsterbonäsets livräddare.

Livräddarna är ekonomiskt beroende av de intäkter som man får in på badsträndernas parkeringsplatser. En bra sommar ger mycket intäkter och en dålig sommar nästan inga alls. Och efter den katastrofala sommaren -07 var värmeböljan i juli högst välkommen.

Annons

Men värmeböljan ledde också till att livräddarna var fullt sysselsatta. Och när Erik Queckfeldt nu sammanfattar livräddarsäsongen, som tog slut förra helgen, låter det som det brukar göra. Stora insatser blandas med små.

- Som tur är har det inte varit några allvarliga incidenter. Några barn har blåst till havs, men dem har vi hämtat in. Några incidenter skulle ha kunnat bli allvarliga, men de har vi löst, säger Erik Queckfeldt.

Även om det sällan var riktigt skarpt läge fick ändå livräddarna användning för sin livräddningsbåt vid upprepade tillfällen. Men då handlade det mest om att hämta in flytleksaker.

- Vi åker på allt som flyter iväg, särskilt stora flytleksaker. Om de ligger och guppar i vattnet utan att någon sitter på så kan det utlösa storlarm, säger Erik Queckfeldt.

Sommaren har också bjudit på den sedvanliga mängden getingstick och skärsår. Och så har livräddarna varit behjälpliga med att svara på spörsmål från turister. I helgen avslutade livräddarna säsongen med en prova på-kurs där intresserade ungdomar fick känna på livräddning.

- Vi hade sju stycken här och fyra av dem var riktigt duktiga. Dem vill vi gärna utbilda vidare, säger Erik Queckfeldt.

Rekryteringen av nya livräddare är annars ett av stiftelsens största problem. Många duktiga livräddare väljer på sommaren att tjänstgöra på andra ställen, där faciliteterna är bättre. Den gamla boden som livräddarna har till sitt förfogande har gjort sitt.

- Vårt stora mål nu är att få ett nytt boende så att vi kan locka fler livräddare från resten av Sverige. Vi är bra utrustade annars, men boendet är en katastrof. Vi behöver byta ut den mot några riktiga boendebaracker, säger Erik Queckfeldt.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons