Nyheter

Höga hastigheter utreds i Vellinge

Många vill ha vägbulor i Vellinge. Tekniska nämnden vill dock undersöka om något behov egentligen finns.
Nyheter • Publicerad 6 november 2004

Det är ett ständigt sug efter vägbulor i Vellinge. Överallt klagar vellingeborna på bilar som kör för fort och vill att kommunen ska göra något åt detta. Men stämmer egentligen klagomålen?

– Dessa klagomål har alltid förekommit. Men de är lite konstiga, tycker Thomas Grundén, chef över tekniska förvaltningen.

Boende på Torsgården klagar över att trafiken på Torsgatan är hög.

Men enligt Thomas Grundén är det svårt att få upp en hastighet på den gatan eftersom den är endast cirka 200 meter lång. Samma sak är det med Eskilstorps kyrkby där boende också önskar en vägbula. Vägarna är där så små att höga hastigheter borde vara omöjliga.

– Jag tror att det kan handla om hur man uppfattar staden. Många flyttar hit från Malmö för att få lugn och ro. När de upptäcker att trafik även finns här blir de upprörda, menar Thomas Grundén.

Tekniska nämnden är trött på dessa eviga klagomål och vill nu göra något åt dem. En omfattande utredning kommer därför att göras.

– Vi vill se om hastigheterna är så höga som folk säger. Därför ska vi mäta på en mängd gator och se vilken trafik vi har. Sedan får vi se hur vi går vidare när vi har resultaten, säger Thomas Grundén.

Eventuellt kan man tänka sig att prova provisoriska gummigupp på en del vägar. Men permanenta gupp vill man undvika.

– Det är ociviliserat med gupp. Tänk på alla fordon som måste köra över den många gånger per dag, säger Tommy Larsson, ordförare för tekniska nämnden.

Sofia Bergström

Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.