Nyheter

Historisk flygtur över Sundet

För 100 år sedan blev dansken Robert Svendsen den första personen att flyga över Öresund.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 

VELLINGE. På lördagen firades det med att göra om bedriften. En lätt sidvind ligger på vid landningsfältet på Fridhem gård i Räng. Men piloten Hans Johansen klarar landningen galant. En snabbfotad assistent hjälper till att vända runt planet och sedan ljuder fanfaren över flygfältet. Några åskådare, tidstypiskt klädda, viftar med Dannebrogen.

– Det gick jättebra faktiskt, säger Hans Johansen. Vi var lite oroliga i morse över åska, regn och allt möjligt. Men vädret var oss nådigt.

Starten gick från det tidigare flygfältet Klövermarken vid Christiania, just som för 100 år sedan. Men då skedde landningen på Limhamnsfältet i Malmö. I våras sade Malmö stad nej till Skånes veteranflygares förfrågan om att använda Limhamnsfältet, med motiveringen att det skulle bli för dyrt. Så Anders Paulsson i Räng ställde sitt flygfält till förfogande.

Även flygmaskinen har man gjort avkall på. Det blev en Boeing E75 Stearman från 1943 istället för en Vosin från början av seklet. Tur var väl det.

– Den typen av plan man använde då var mer tyg och spjälor, förklarar Hans Johansen.

Flygningen tog omkring 35-40 minuter, inklusive några cirkuleringar över flygfältet.

– Det är en särskild charm. Jag kan få en sådan euforisk känsla, trots att jag flyger så mycket i mitt jobb. Det är så himla kul, säger Hans Johansen.

Sara Riis Hasselskog
Niclas Sörensen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.