Nyheter

Hennes novell bland utvalda

Skolprojektet från första ring på Sundsgymnasiet skickades in nästan av en slump. Nu funderar Helena Hägg på vad hon ska ha på sig på Augustgalan.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010
Helena Hägg från Vellinge tar ledigt från skolan och klär sig fint den 22 november, då hon kan vinna Lilla Augustpriset.
Helena Hägg från Vellinge tar ledigt från skolan och klär sig fint den 22 november, då hon kan vinna Lilla Augustpriset.Foto: 
Foto: 

Stig är en känslokall begravningsentreprenör som äcklas av tårar och känner sig lycklig bara när han arbetar med sin fjärilssamling. Varje fastnålad fjäril representerar en avliden person som han har begravt.

En dag hittar Stig fjärilen som är perfekt för hans ungdomsförälskelse. Det finns bara ett problem: hon är inte död. Inte än. Men Stig har en stor flaska kloroform...

– Jag har kortat slutet lite, annars är det i princip samma text som jag skrev i ett skolprojekt i första ring, säger Helena Hägg.

Hennes berättelse med titeln ”Fastnålad” är en av sex texter som är nominerade till årets Lilla Augustpris, av närmare sexhundra inskickade bidrag. Det var Helena Häggs tidigare svenskalärare som gav henne rådet att skicka in en text.

– Jag halkade nästan in på bananskal, det här är den enda text jag har visat för någon annan. Jag har läst de andra fem noveller na som är nominerade, och de är riktigt bra. Allra bäst gillar jag kanske Christer al-Mochantafs berättelse ”Kalla hjärtans dag”.

De nominerade texterna har publicerats på internet, och det går att rösta på dem – men inte se hur många röster de olika texterna har fått. Nätomröstningens resultat väger lika tungt som juryns åsikt när den slutliga vinnaren väljs ut.

Har du startat en kampanj för att få många internetröster?

– Jag skrev på Facebook att jag blir glad om folk röstar på mig och att jag ska bjuda på något om jag vinner. Men det ska ju inte vara någon kompistävling, det handlar om vilken text som är bäst.

Helena Hägg satt hemma i soffan och såg på tv en eftermiddag när hennes mobiltelefon ringde och hon fick beskedet att hon var en av de sex utvalda som är bjudna till stora Augustgalan i Stockholms konserthus den 22 november, där vinnarens namn avslöjas.

– Det var någon stockholmare från Förläggareföreningen som ringde, jag fattade först inte att det var sant. Sedan blev jag jätteglad och ringde mamma och pappa och berättade.

Priset till vinnaren blir 15 000 kronor, tröstpriset är ett bokpaket med årets tre Augustvinnare. Men bara att få vara med på den fina Augustgalan är ett fint pris i sig, tycker Helena Hägg.

– De ordnar hotellrum för mig och en person till, så jag åker upp med mamma. Det är en rolig anledning att ta ledigt från skolan på en novembermåndag.

INTERNAL INTERNAL
Kalle Kniivilä
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.