Annons
Nyheter

Havet inspirerar guldsmed

Den marina miljön i och kring Falsterbo inspirerar guldsmeden Leif Ranft Bergmark i hans konstnärskap. Men så är han också urfalsterboare.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2008
Variationsrikedomen är stor i Leif Ranft Bergmarks kollektion. Inspirationen kommer ofta från havet.
Variationsrikedomen är stor i Leif Ranft Bergmarks kollektion. Inspirationen kommer ofta från havet.Foto: 
Leif Ranft Bergmark flyttade tillbaka till Falsterbo efter mer än 20 år i Stockholm för att starta egen guldsmedsateljé. Bild: Tomas Nyberg
Leif Ranft Bergmark flyttade tillbaka till Falsterbo efter mer än 20 år i Stockholm för att starta egen guldsmedsateljé. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Ja, jag har gått i seglarskola och allt. Vattnet har alltid funnits hos mig, säger Leif Ranft Bergmark som sedan fem år tillbaka har egen ateljé i Falsterbo, efter mer än 20 år i stockholmsexil.

Nu har Leif Ranft Bergmark har hittat hem.

Annons

- Man är alltid bäst på sin bakgård, säger han.

Och vad passar då bättre än att ställa ut på Galleri Stallet i Falsterbo. Där visar Leif Ranft Bergmark sina smycken till den 26 juni. Som komplement har han en del skulpturer.

- Det är mest för att skapa lite kontraster. Det blir lite roligare med något som bryter av, så att det inte bara är glasmontrar, säger Leif Ranft Bergmark. Smycken är givetvis huvudnumret, och i Stallet visar Leif Ranft Bergmark halsband, ringar och örhängen i guld och silver, ofta smyckade med ädelstenar eller pärlor. Pärlorna är ett exempel på den inspiration som havet ger honom. Glittret och de ofta vågiga formerna på smyckena är andra.

Att Leif Ranft Bergmark gled in på guldsmedsbanan är egentligen inte så konstigt eftersom han "alltid varit klåfingrig" som han säger. Han begav sig till Danmark där han kombinerade skola med praktik. Därefter gick han två år på guldsmedshögskola i Köpenhamn, en utbildning som han blev färdig med 1985.

Därefter blev det tjänstgöring som guldsmed på kaplan AB och BA Konstgjuteri i Stockholm. Men nu är han alltså tillbaka i Falsterbo och har startat eget.

- Jag har alltid velat jobba själv. Jag vill göra mina saker efter eget huvud och stå för det själv, säger Leif Ranft Bergmark.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons